2021. július 27., keddMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Lassan fordul a kocka Észak-Koreában

Hirdetés

Lassan fordul a kocka Észak-Koreában

Napokkal Kim Dzsong Un nagy sajtóvisszhangot kiváltó beszéde után, megjelent a színen az észak-koreai diktátor húga, Ki Jo Dzsong is. Ahogyan az már korábban előfordult, a 33 éves lánytestvér ismét a rossz zsaru szerepében bukkant fel. Kim Jo Dzsong a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójának, Jake Sullivan-nek üzent, miután az amerikai hivatalnok interjút adott az ABC News ausztrál hírcsatornának. Észak-Koreára kitérve Sullivan arról beszélt, hogy Észak-Korea kész lehet tárgyalásokat folytatni nukleáris programjának leszereléséről az Egyesült Államokkal. Legalábbis erre utalt szerinte az, hogy múlt heti beszédében a dzsúcse azt mondta, Phenjan a konfrontációra és a párbeszédre egyaránt felkészült.

Ezt követően érkezett a hideg zuhany, kedden ugyanis Kim Jo Dzsong hivatalos közleményben jelezte:

Úgy tűnik, az Egyesült Államok úgy értelmezi a helyzetet, ahogyan azt hallani szeretné. Elvárásaik még nagyobb csalódáshoz vezetik őket.

Hirdetés

A reakció különösen fájdalmas lehetett azt követően, hogy Joe Biden kormánya komoly gesztust tett Észak-Koreának. Hétfőn még arról tárgyalt  Szung Kim, Washington Észak-Koreáért felelős különmegbízottja, hogy felfüggesztik a Trump-érában létrehozott, Szöullal működtetett kétoldalú Korea-közi Tanácsot. A 2018-ban létrehozott testület nagy tiltakozást váltott ki Phenjanban. Donald Trump republikánus exelnök kezdeményezése ugyanis az Egyesült Államok és Dél-Korea Phenjant célzó politikáját összehangoló szervezetként alakult meg, a gyakorlatban ezzel Washington nagyban kiterjesztette befolyását Szöul politikájára. A kétoldalú testületben ugyanis az északiak atomfegyver programjának leszerelését célzó fellépésekről éppúgy szó esett, mint az Észak-Koreának nyújtott segélyszállítmányok összehangolásáról.

Annak apropóján, hogy Washington szabad utat adott az északi szomszédjukkal jóval engedékenyebb Dél-Koreának, a washingtoni megbízott, Szung Kim elmondta: bármikor szívesen beszél észak-koreai kollégáival, hozzátéve, hogy bízik a mielőbbi, kedvező fogadtatásban.

Kim Jo Dzsong kiábrándító közleménye  alig egy nappal ezt követően érkezett.  A diplomáciai nagyüzembe lendült Biden-kormány észak-koreai kitérője összefügghetett a sztálinista remeteállamból nemrég érkezett hírekkel.

Tudósítások szerint Kim Dzsong Un múlt héten arról is beszélt, hogy élelmiszerválság fenyeget országában. Észak-Koreában hivatalosan egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem regisztráltak, amit a szigorú vesztegzárnak köszönhetett az ország. Phenjan azonban a kereskedelmi szempontból fontos kínai határokat is lezárta, ezzel a nemzetközi segélyszállítmányok célba juttatását is akadályozta. Elemzők szerint mindez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az élelmiszerárak elszabadultak, majd a legfelsőbb politikai szinten is napirendre került az éhínség kérdése. Márpedig a nemzetközi szervezetek, a nyugati országok, – például a segélyszállítmányokat biztosító Egyesült Államok – számára ez mindig diplomáciai lehetőséggel is kecsegtet.

2011-es hatalomra lépésekor Kim Dzsong Un maga ígérte az népének, hogy soha többet nem kell meghúzniuk a nadrágszíjat, vagyis az éhínség elkerülése érdekében Phenjan makacsságából is engedhetne. Kim Jo Dzsong üzenetében azonban erre semmi nem utalt.

Washington mindenesetre kivár, sajtóinformációk szerint Dél-Koreára bízza a puhatolózást. Egyelőre azonban Phenjan és Szöul kapcsolatán is van mit javítani, a két Korea között akkor vált ellenségessé a viszony, amikor az északiak félreérthetetlen üzenetként felrobbantották a határ mentén fekvő, keszongi összekötő irodát. Ezt követően a koronavírus-járvány adott alapot a párbeszéd újrakezdésére. Egyrészt a járványra hivatkozva az Egyesült Államok és szövetségese jelentősen mérsékelte a minden évben Észak-Koreának címzett hadgyakorlat méretét, másrészt Szöul a koronavírus helyzet kezelésében is segítséget […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/06/28/eszak-korea-kim-jong-un-biden-usa-kina/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Visszatérhetnek a katonáink Kabulba, de nem mindenki rajong az ötletért

Visszatérhetnek a katonáink Kabulba, de nem mindenki rajong az ötletért

Június 24-én jelent meg Magyarország új Nemzeti Katonai Stratégiája, ami a sajtóban viszonylag kevés figyelmet …