2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Közepesen súlyos retardáltnak tartják Joe Bident az afganisztáni kivonulásért

Hirdetés

Közepesen súlyos retardáltnak tartják Joe Bident az afganisztáni kivonulásért

Elég lesújtó véleménye van a nyugati erők afganisztáni kivonásáról Tony Blairnek. A volt brit munkáspárti kormányfő – aki 2001 októberében elrendelte a brit erők bevonulását a közép-ázsiai országba – a nevét viselő politikai intézet honlapján azt írta,

magára hagyni Afganisztánt és a népét tragikus, veszélyes és szükségtelen lépés volt, amely sem az ő érdekeiket, sem a miénket nem szolgálja. 

Tony Blair szerint a kivonulásról a döntés megfelelési kényszerből született annak az

imbecilis politikai szlogennek, amely az örökké tartó háborúk befejezéséről szól,

Hirdetés

mintha – fűzte hozzá – a 2021-es kötelezettségvállalást akár távolról is össze lehetne hasonlítani azzal, amit a nyugati hatalmak 20 vagy akár 10 évvel ezelőtt akartak. 

Az Afganisztánban állomásozó amerikai egységek kivonásáról 2021. április 14-én Joe Biden amerikai elnök tett bejelentést azzal, hogy annak a 2011. szeptember 11-i terrortámadás 20. évfordulójáig be kell fejeződnie. A Tony Blair által használt szó, az imbecilis a pszichológiában az oligofrénia közepesen súlyos fokozatát jelzi az ingadozás és az idiotizmus között, többé-kevésbé a félkegyelműnek felel meg.  

Angela Merkel német kancellár nemrég kijelentette, hogy a kivonulásról az amerikaik döntöttek, részben belpolitikai okokból.

Az Egyesült Királyság erői egyébként az amerikaiakkal párhuzamosan, 2001. október 7-én vonultak be Afganisztánba, miután a közép-ázsiai ország akkori vezetőiként a tálibok nem voltak hajlandók kiadni a 2001. szeptember 11-i terrortámadás háttéralakját, az al-Kaida vezetőjét, Oszama bin Ladent. Joe Biden éppen Barack Obama alelnöke volt, amikor a szaúdi terroristavezért 2011. május 2-án az amerikai kommandósok likvidálták a pakisztáni Abbottabádban. 

Rengeteg élet, rengeteg pénz

A britek 456, az amerikaiak 2446 katonát veszítettek az afganisztáni háború húsz éve alatt, amely rajtuk kívül még körülbelül 66 ezer afgán katona és rendőr, 3846 szerződéses amerikai, 1144 más NATO-katona, 444 mentő és segélyszervezeti munkatárs és 72 újságíró életét követelte. Költségei a hitelkamatokkal együtt 2050-re 6,5 ezer milliárd dollárra fognak rúgni. 

A nyugati kivonulással párhuzamosan 2021 májusában a tálibok offenzívát indították, Kabul elfoglalásával augusztus 15-re kerítették újra hatalmukba egész Afganisztánt. Előrenyomulásuk így nézett ki:

Május 4. Tálib offenzíva indul a szélsőséges iszlamisták fellegvárának számító déli Helmand tartományban és hat másik tartományban is.

Május 8. Pokolgép robban egy kabuli lányiskola mellett. 85 ember hal meg, többségük az iskola […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/08/22/tony-blair-afganisztan-joe-biden-imbecilis/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A tömeges kitoloncolások miatt lemondott az Egyesült Államok haiti különleges megbízottja

A tömeges kitoloncolások miatt lemondott az Egyesült Államok haiti különleges megbízottja

Lemondott az Egyesült Államok haiti különmegbízottja, éles hangvételű felmondólevelében bírálva a washingtoni vezetést, amiért haiti …