2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Közép-Ázsia Svájca kritikus történelmi útelágazáshoz érkezett

Hirdetés

Közép-Ázsia Svájca kritikus történelmi útelágazáshoz érkezett

Így jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen kihívások előtt áll és milyen lehetőségei vannak a Közép-Ázsia egyik legszebb tájával rendelkező országnak, ahol Petőfi Sándor sem ismeretlen. A kirgizek szeretik Petőfit, mert a magyar költő számos versét lefordították, valamint a Petőfi-emlékév keretében  Biskekben szobrot is állítottak neki. Emellett a Nemzeti dal írójával a kirgizek gyakran párhuzamba állítják saját szabadságharcos költőjüket,  Alikul Oszmonovot. 

A XX. század első felében mindössze 35 évet élt kirgiz költőnek, írónak és műfordítónak kiemelkedő szerepe volt Kirgizisztán költészetének modernizálásban, és úgy gondolnak Petőfire, „a kun-kipcsak sztyeppék fiára” és Oszmonovra, mint a „nagy hegyek fiára”, mint hasonló sorsú irodalmi nagyságokra, akik életük során a szülőföldjük iránti szeretetet hordozták költészetükben  verseiken keresztül.

Kirgizisztán ma

Kirgizisztán stratégiailag kulcsfontosságú helyet foglal el Közép-Ázsián belül. Az ország jelentős természeti erőforrásokkal és gazdag ásványkincspotenciállal rendelkezik, ugyanakkor belső megosztottság is jellemzi.

Hirdetés

A több mint hétmilliós hegyvidéki ország gazdaságát elsősorban a mezőgazdaság, azon belül is a gyapot-, a burgonya-, a zöldség-, a szőlő- és a gyümölcstermesztés, valamint a nomád állattartás határozza meg, exportra termelt fő mezőgazdasági termékei a gyapot, a gyapjú és a bárányhús. Noha gazdag olyan ásványkincsekben, mint az arany, a higany vagy az uránérc, elvétve rendelkezik a kitermelésükhöz szükséges technológiákkal. A kibányászott ércet szinte teljes egészében exportálják.

Az ország ipara jelentéktelen, a legfontosabb a textilipar, élelmiszerfeldolgozás, cementgyártás, cipőgyártás, valamint az elektromos motorok gyártása. Kirgizisztán külkereskedelemében a meghatározó szerepet a gyapot, gyapjú, hús, dohány, arany, higany, urán és a vízenergia segítségével megtermelt villamosenergia játsza. Az ország legfontosabb kereskedelmi partnerei között van Svájc, Kazahsztán, Oroszország, Üzbegisztán, Törökország és Kína.

A kirgiz belpolitikára a zűrzavar és az etnikai megosztottság a jellemző. A megnövekedett szegénységi ráta termékeny talaja a társadalmi zavargásoknak, miközben a gazdaság továbbra is nagymértékben függ az Oroszországból érkező „hazautalásoktól” és exporttól, különösen az aranytól. 

A külpolitika terén Kirgizisztán finoman igyekszik navigálni Oroszország és Kína között. Míg Kirgizisztánban Oroszország jelentős politikai és gazdasági befolyást élvez, ezzel párhuzamosan Kínának egyre nagyobb a gazdasági befolyása, amelyet az Övezet és Út kezdeményezésen keresztül gyakorol. Tehát Biskek számára nagyon fontos az egyensúly és a jó kapcsolatok fenntartása a nagyhatalmakkal. A térségben a Tádzsikisztánnal fennálló határvitái tovább bonyolítják a regionális biztonság kérdését.

Ma Kirgizisztán geostratégiai prioritásait földrajzi elhelyezkedése, valamint a Kína, Oroszország és Európa közötti kereskedelmi kapcsolatok terén betölteni kívánt szerepe határozza meg.

Egy jurta, háttérben a Transalai-hegység Kirgizisztánban

Egy jurta, háttérben a Transalai-hegység Kirgizisztánban

Fotó: Redaco / Getty Images Hungary

Kiaknázatlan lehetőségek?

Kirgizisztán ásványkincsei jelentős vonzerőt jelentenek a befektetők számára. Az ország aranyban gazdag, gazdaságában a bányászati […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/24/kirgizisztan-jurta-asvanykincs-gazdasag-oroszorszag-kina/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A helyszínrajz alapján hatalmasat hibázott Donald Trump biztonsági szolgálata

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus …