2023. december 11., hétfőMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kósa Lajos az orosz propagandáról: A hülyeség ellen felesleges harcolni

Hirdetés

Kósa Lajos az orosz propagandáról: A hülyeség ellen felesleges harcolni

Bevezetőjében Petr Lunak, a NATO Nyilvános Diplomácia részlegének igazgatóhelyettese elmondta, a tagországok elhatározták, hogy Ukrajna a védelmi közösség tagja lesz, de meg kell határozni a csatlakozási menetrendet. Ez rendkívül világos, és le is van írva a csúcstalálkozó kommünikéjében. Elmondta azt is, hogy Oroszország példájából kiindulva Európának Kínával is vigyáznia kell, hogy ne alakítson ki egyoldalú függőségeket, például elektronikai vagy technológiai szempontból.

Ezután következett Rácz András, a Német Külkapcsolatok Tanácsa, a Budapesti Corvinus Egyetem mesteroktatójának, Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatójának, Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetőjének, és Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Stratégiai Védelmi Kutatóintézete igazgatójának kerekasztal-beszélgetése. Bendarzsevszkij elmondta, hogy ő vegyesen látja a NATO-csúcs eseményeit. Ukrajnának ez inkább negatív volt, mert többet vártak tőle. A NATO szempontjából a csúcs eredményes volt, ugyanis sikerült kidolgozni a közösség katonai stratégiáját, továbbá a csendes-óceáni partnereket is meghívták, ami azt vetíti előre, hogy az a partnerek száma bővülni fog.

Az nem volt azonban világos, hogy Ukrajna mit várhat, és hogy mit várhatnak el Oroszországtól.

Oroszország legnagyobb eredménye, hogy eszkalációs félelmet keltett a Nyugatban,

Hirdetés

és ez visszafogta, lelassította a megtámadottnak nyújtott segítséget.

Rácz András véleménye szerint miközben a hivatalos ukrán diplomáciában egyfolytában azt követelték, hogy konkrét ajánlatot várnak, a döntéshozók pontosan tudták, hogy ez nem reális. Azóta is látható az ukránok részéről ez a dichotómia.

A NATO megkezdte kiépíteni a magyar vétó kikerülésének lehetőségét

Az, hogy létrejött a NATO–Ukrajna tanács, amit a főtitkár hív össze,

kizárja a tagállami vétó lehetőségét.

Úgy tűnik tehát, hogy a NATO megtanulta azt, hogy az olyan államok, mint Magyarország, egy személyben blokkolni tudja a döntéshozatalt.

Demkó Attila elmondta, hogy a vilniusi csúcs már egy régóta zajló folyamat része volt. Az teljes mértékben egyértelmű, hogy amíg Ukrajnában háború folyik, Ukrajna nem lesz a NATO tagja. Az adaptációs folyamatnak azonban a csúcstalálkozó fontos része volt. Ugyanis úgy tűnik, hogy a GDP-arányos, 2 százalékos hadászati költések ezentúl nem a maximumot vagy a minimumot fogják jelenteni egyes tagországoknál. Amellett ki kell mondani, hogy a tagországok egy része igenis részt vesz a háborúban, amire a hírszerzési információk megosztása a legfontosabb példa.

Tálas Péter közölte, hogy azt kell látnunk, hogy minden ilyen dokumentum egy kompromisszum. Ebből a történetből pedig egy meglehetősen jó dokumentum született. A legfontosabb döntés az volt, hogy az európai biztonsági architektúra Oroszországgal szemben fog létrejönni. Ez pedig Putyin életében nem fog megváltozni, ami egészségi állapotát figyelembe véve még meglehetősen hosszú idő lesz.

Tálas Péter

Tálas Péter

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Gyermekeink szempontjából azonban nem az ukrajnai háború lesz a meghatározó, hanem például a klímaváltozás, és alapvetően pozitív dolog, hogy ezekről is volt szó a zárónyilatkozatban.

Rácz hozzátette, Ukrajna belátható idő alatt a politikai feltételeket nem fogja hozni, a NATO ugyanis nem csupán biztonsági, hanem politikai szövetség is. Kisebbségi jogokat garantáló, plurális, médiaszabadsággal rendelkező demokratikus államnak kell lennie. Ez még legalább tíz év. Bár ez nagyon szegmentált, de a Nyugat is egyre közelebb van a háborúban való részvételhez. A Rheinmetal például Ukrajna területén fog gyárat építeni, amelynek légvédelmét ők maguk fogják ellátni.

Nem kell túlbecsülni az eszkaláció veszélyét

Tálas Péter óvakodna attól, hogy ne becsüljük túl az eszkalációs veszélyeket. Feltette a kérdést, hogy amennyiben a NATO erős, márpedig erős, akkor miért nem kommunikálja ezt az erőt. Van már egy komoly regionális terve a közösségnek, ami rendkívül fontos. Tehát lényeges, hogy a kommunikáció is erőt sugározzon.

Demkó erre válaszul elmondta, hogy az oroszok igenis pontosan tudják, hogy a NATO sokkal erősebb. A szakértő ezért nem tart tőle, hogy a bekövetkezne egy Oroszország–NATO konfliktus, bár az invázió megmutatta azt, hogy

Lunak válaszként elmondta, hogy Európa a kezdetektől biztonságának garanciáját abban látta, és ezt kommunikálta is, hogy Oroszországot vissza kell szorítani, és Ukrajna nyerje meg a háborút.

Bendarzsevszkij elmondta, hogy a probléma az, hogy hagyjuk azt, hogy az eszkalációs vonalakat, azaz a vörös vonalakat Oroszország határozza meg. Az oroszok fogalmazták meg a kritériumokat, mi pedig ezeket elfogadtuk. Ez pedig megköti a szövetség kezét, főleg, hogy 2014 előtt a NATO-nak gyakorlatilag nem is volt identitása. Rácz hozzátette, hogy vizsgálataik szerint az orosz eszkalációs lépések nem a nyugati lépések vagy fegyverszállítások függvénye, hanem sokkal inkább annak, hogy a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/09/28/kerekasztal-beszelgetes-racz-andras-demko-attila-bendarzsvszkij-anton-kosa-lajos-nato/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …