2021. április 18., vasárnapMa Andrea napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 327,00 Ft
2021.04.18. Andrea Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 327,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Koronavírusos lett, ezért bukott le a maffiavezér

Hirdetés

Koronavírusos lett, ezért bukott le a maffiavezér

A koronavírus az élet minden területét átrendezte, és ezzel a maffiózóknak is számolniuk kell. Manapság már nem lehet csak úgy köddé válni és évtizedekig bujkálni a carabinierik elől, mert a pandémia a legtökéletesebb fedősztorit is átírhatja. Mint például Francesco Pelle esetében, akit kétévnyi bujkálás után a koronavírus terített le, és egy portugáliai Covid-klinikán vették őrizetbe.

A 43 éves férfi a calabriai ‘Ndrangheta egyik meghatározó alakja, akit az olasz belügyminiszter, Luciana Lamorgese az ország legveszélyesebb szökevényének nevezett. A házi őrizetben lévő Pelle 2019-ben tűnt el Milánóból, miután a legfelsőbb bíróság helybenhagyta életfogytiglani büntetését, amit egy rivális klánvezér feleségének kivégzéséért szabtak ki rá.

Klánok harca

Maria Strangiót 2006 karácsonyán ölték meg calabriai otthonában, pár nappal azután, hogy Francesco Pellét egy ismeretlen hátba lőtte. A férfi túlélte a merényletet, és az ügyészség szerint bosszúból rendelte el a nő kivégzését. A gyilkosság csupán az egyik fejezete volt a Pelle–Vottari klán és a rivális Nirta–Strangio csoport közötti háborúnak, amely már harminc éve szedte áldozatait mindkét oldalon. A klánok harca egy évvel később, 2007-ben a németországi Duisburg egyik pizzériájánál lezajlott vérengzésben csúcsosodott ki, ami bosszú volt Maria Strangio meggyilkolásáért, és amely egy csapásra megismertette Európában az addig inkább a háttérben tevékenykedő ‘Ndrangheta nevét.

Hirdetés

2007. augusztus 15-én a duisburgi Da Bruno nevű étteremből hajnali kettőkor távozott egy születésnapot ünneplő, hatfős társaság, amelynek 16 és 39 év közötti tagjai mind a Pelle–Vottari klánhoz tartoztak. Ahogy beültek az autóikba, azonnal tüzet nyitottak rájuk a merénylők,

több mint hetven lövést leadva a férfiakra, akik közül egyikük sem élte túl a támadást.

A hat áldozattal járó leszámolás sokkolta Németországot, és Nicola Gratteri, az ‘Ndrangheta elleni hajtóvadászatot irányító, harminc éve rendőri védelem alatt élő olasz államügyész szerint végzetes hibának bizonyult a bűnszervezet részéről. Az addig szinte ismeretlen calabriai maffia hirtelen a címlapokra került, és soha nem tapasztalt rendőri erővel kellett szembesülnie.

A duisburgi mészárlás után pár héttel a német nyomozók már tudták, hogy a merénylőket a Strangio család soraiban kell keresniük. Két évvel később Amszterdamban tartóztatták le Giovanni Strangiót, akinek DNS-ét megtalálták a merénylők egyik menekülésre használt autójában. A férfi életfogytiglani büntetést kapott, de a mai napig ő az egyetlen, akire rá tudták bizonyítani, hogy ott volt a leszámolásnál. A Nirta család két tagját ugyan összefüggésbe hozták a merénylettel, de őket végül csak maffiaszervezetben való részvételért mondták ki bűnösnek, s ítélték el 12 évre.

Vérségi kötelékek

Duisburg komoly lecke volt az ‘Ndranghetának, amely azóta igyekszik diszkréten kezelni a klánok közötti konfliktusokat.

Nem háborúzni akarnak Németországban, hanem üzletelni, szállodákat és pizzériákat venni, hogy tisztára moshassák a drogkereskedelemből szerzett pénzeket

– mondja Nicola Gratteri.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/03/31/maffia-ndrangheta-megaper-calabria-verbosszu-lebukas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van alapja a vádnak, bíróság elé állítják Matteo Salvinit

Van alapja a vádnak, bíróság elé állítják Matteo Salvinit

Bíróság elé állítják Matteo Salvini volt olasz belügyminisztert, a Liga párt vezetőjét a spanyol Open …