2023. február 2., csütörtökMa Karolina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.02.02. Karolina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Könyvben tálaltak ki arról, hogyan teltek Anne Frank utolsó évei a náci haláltáborokban

Hirdetés

Könyvben tálaltak ki arról, hogyan teltek Anne Frank utolsó évei a náci haláltáborokban

Anne Frank neve mára egybeforrt a holokausztéval, és titkon azon zsidó származású emberek szószólójává vált, akik a haláltáborok egyikében vesztették életüket. A német lány a 13. születésnapját követően vágott bele a naplóírásba, amelyet körülbelül két éven át, 1944 nyaráig folytatott. Otthonából Hitler uralma alatt el kellett menekülnie, így Amszterdamban bujkált a családjával – édesanyjával, Edithtel, édesapjával, Ottóval, és nővérével, Margottal – 25 hónapon át. 1944 augusztusában azonban egy névtelen bejelentést követően a Gestapo rajtaütést hajtott végre a rejtekhelyükön, elhurcolva az ott bujkáló zsidókat, és teljesen kifosztva a helyet. Frankékat előbb Westerborkba, majd Auschwitzba vitték, Anne-t és a nővérét pedig Bergen-Belsenbe hurcolták. A két lány végül itt vesztette életét tífuszban.

Egyedül az édesapjuk, Otto Frank menekült meg, aki Amszterdamba visszaérve tudta meg, a felesége Auschwitzban, két gyermeke pedig Bergen-Belsenben halt meg. A Gestapo rajtaütése után a család egyik barátja találta meg Anne Frank naplóját, amit végül odaadott a lány édesapjának, aki 1947-ben kisebb vonakodással, de könyvként kiadta. A kötet azóta világhírre tett szert, mivel hű képet fest arról, egy fiatal miképp tudta kezelni akkoriban, hogy egy háborúval sújtott világban a menekülés mellett valamiképp gyermeknek is kell maradnia. A napló nem tér ki arra, hogy a 15 éves korában elhunyt Anne Frank mit élt át a haláltáborokban, azonban egy január 27-én megjelenő könyvnek (After The Annex: Anne Frank, Auschwitz and Beyond) köszönhetően, amelyben a még életben lévő egykori rabtársai, illetve az időközben elhunyt túlélők korábbi vallomásai szerepelnek, egy lépéssel közelebb kerülhetünk az igazsághoz.  

Westerborkban barátokra lelt

A DailyMail által közölt részletek szerint a kötetben Anne Frank édesapjának, Ottónak korábbi beszámolója is szerepel, amelyben felidézte a haláltáborban tapasztalt borzalmakat. A férfi akkori elmondása szerint azt követően, hogy a Gestapo vonatra rakta őket, még nem gondolták, hogy a vesztükbe mennek, jókedvűek voltak. Elsőként Westerborkba mentek, ahol mindenkit meztelenre vetkőztettek, hogy megnézzék, van-e bármilyen betegségük, tetvesek-e, majd azt parancsolták nekik, vegyenek fel kék overallt és klumpát. A munkatáborban heti hat napot kellett dolgozniuk tíz órában. Anne-nak nehezebb fizikai munkát kellett végeznie, régi akkumulátorokat hasított fel vésővel és kalapáccsal. A könyv szerint, mire a zuhany alá került, a bőre koromsötét volt a kosztól, szappant azonban sosem kaptak. Otto Frank egy WC-takarítóként dolgozó rabtól kért segítséget, hogy kisebbik lánya hozzá hasonlóan könnyebb munkát végezhessen.

Anne nagyon barátságos volt. Azt mondta: ‘Bármire képes vagyok, nagyon hasznos lehetek’. Valóban elragadó volt, kicsit idősebbnek nézett ki, mint a fényképen, amiről a legtöbben ismerik, vidám és élénk volt. Sajnos nem volt beleszólásom a munkájába

Hirdetés

– emlékezett vissza az egykori rab.

Egy volt fogoly, Rosa de Winter-Levy állítása szerint Anne édesanyja olyannak tűnt, mintha lebénult volna, este rendszerint szappan nélkül mosott. Lánya ezzel ellentétben boldognak tűnt, barátkozott, és sok időt töltött korábbi szerelmével, Peter van Pelsszel. Ahogy Winter-Levy kifejtette, a fiatal lány eleinte nagyon sápadt volt, de ennek ellenére vonzó is. Egy másik túlélő ugyanakkor a könyv szerint úgy emlékszik a Frank családra, hogy nagyon elveszettnek és tanácstalannak tűntek, Anne Frankot gyakran látta az apja karjába kapaszkodni.

Auschwitz tartogatott minden borzalmat

A Frank családot 26 nappal Westerborkba való érkezésük után, 1944. szeptember 3-án – több mint ezer zsidó származású holland lakossal együtt – a lengyelországi Auschwitzba tartó vagonokba tuszkolták, amelyeken nem voltak ablakok, és csak egy hordó vizet helyeztek el bennük. A víz végül elfogyott, ahogy a másik, ürítés céljából odarakott hordó is megtelt. Ahogy Lenie de Jong-van Naarden – aki a Frank családdal egy helyen tartózkodott – korábban felidézte, egy vagonban körülbelül hetven ember volt. 

Valaki felakasztott a mennyezetre egy konzervet, benne gyertyával, hogy legyen egy kis fény. Az emberek állatokká változtak, össze voltak zsúfolódva. Nem tudtak felkelni és leülni sem

– mondta akkoriban, hozzátéve, Anne Frank édesanyja felcsempészte a vonatra az overallját, amiről le akarta szedni a piros jelzést, ami bűnözőként azonosította őt, mivel úgy vélte, a családnak jobbak lennének az esélyei, ha közönséges fogolyként tekintenének rájuk.

Az auschwitzi haláltábor egykori bejárata 2004. december 8-án

Az auschwitzi haláltábor egykori bejárata 2004. december 8-án

Fotó: Scott Barbour / Getty Images Hungary

A Frank család végül három nappal később érkezett meg Auschwitzba, ahol a Westerborkkal ellentétben már borzasztó körülményekkel kellett szembenézniük. 

Az ajtók kitárultak, és azonnal hatalmas kiabálás és sikoltozás hallatszott a hangszórókon keresztül. Sok egyenruhás rendőr és katona volt a peronon. Mindenki együtt esett ki a vagonokból, holtak, betegek, gyerekek

– fejtette ki akkor Lenie de Jong-van Naarden.

Auschwitzban a családtagok már nem találkozhattak szabadon egymással, mint a westerborki munkatáborban, mivel közvetlenül az odaérkezésüket követően a nőket és a férfiakat elválasztották egymástól, így Otto Frank is ott látta utoljára feleségét, illetve gyermekeit. Ezután egy orvos vizsgálta meg őket, hogy alkalmasak-e a munkavégzésre. Az idősek és a fiatalok, tehát a 15 év alattiak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/01/19/anne-frank-auschwitz-konyv/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pakisztánban őrizetbe vették a volt belügyminisztert

A Geo TV helyi televízió a rendőrségre hivatkozva arról számolt be, hogy a hatósági intézkedés …