2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Komoly eszkalációt hozhat a Szíriát ért csapás, kemény válaszlépést ígérnek

Hirdetés

Komoly eszkalációt hozhat a Szíriát ért csapás, kemény válaszlépést ígérnek

Ahogy arról beszámoltunk az Indexen, hatalmas csapás érte az iráni konzulátust Szíriában, amely után a Forradalmi Gárda egy magas rangú tisztje, Mohammad Reza Zahedi dandártábornokot és helyettesét, Mohammad Hadi Haji-Rahimi dandártábornokot is a halottak között nevezték meg. Irán és Szíria kormánya elítélte a támadást, amely lerombolta az iráni nagykövetség szomszédságában lévő épületet. 

Az izraeli hadsereg közölte, hogy nem kommentálja a külföldi jelentéseket, de egy katonai szóvivő azt mondta:

A hírszerzésünk szerint ez nem konzulátus, és nem nagykövetség. Ismétlem, ez nem konzulátus, és nem nagykövetség. Ez a Qudsz-erők katonai épülete, amelyet polgári épületnek álcáztak Damaszkuszban

– mondta Daniel Hagari, az izraeli védelmi erők ellentengernagya a CNN-nek adott interjújában.

Hirdetés12

Galéria: Komoly eszkalációt hozhat a Szíriát ért csapás, kemény válaszlépést ígérnekFotó: Firas Makdesi / Reuters

Ugyanakkor elismerte, hogy az elmúlt években Izrael több száz csapást hajtott végre olyan szíriai célpontok ellen, amelyek szerinte Iránhoz és a forradalmi gárdisták által felfegyverzett, finanszírozott és kiképzett szövetséges fegyveres csoportokhoz kapcsolódnak – írta meg a BBC.

A hétfői támadást azonban komoly eszkalációnak tekintik.

Úgy tűnik, az izraeliek próbára teszik az irániak és szövetségeseik elszántságát, és jelzik, hogy komolyan gondolják a nyomás fokozását ellenségeikre. Az izraeliek azt nézik, hogy mind Irán, mind a Hezbollah nem nyomul olyan keményen, mint azt egyesek várnák. Most meglátják, hogy Irán és a Hezbollah vissza fog-e vágni.

Az izraeli F–35-ös vadászgépek brutálisan támadták a lakóhelyemet és a nagykövetség konzuli részlegét, valamint Irán katonai attaséit

– mondta Hoszein Akbari iráni nagykövet. Az iráni állami televíziónak azt mondta, hogy öt-hét ember halt meg, köztük néhány diplomata.

„Az Egyesült Államoknak felelnie kell”

Faisal Mekdad szíriai külügyminiszter kijelentette, hogy határozottan elítéli „ezt a förtelmes terrortámadást”, hozzátéve, hogy „számos ártatlan ember” életét követelte. Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter Mekdaddal folytatott telefonbeszélgetésében a csapást „minden nemzetközi kötelezettség és egyezmény megsértésének” minősítette, és „az akció következményeiért a cionista rezsimet tette felelőssé” – közölte az iráni külügyminisztérium. Emellett hangsúlyozta, hogy „a nemzetközi közösségnek komoly választ kell adnia”.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/02/sziria-iran-izrael-bombazas-nagykovetseg-damaszkusz-egyesult-allamok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Izrael ismét arra készül, hogy megtámadja Rafah városát

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál …