2021. augusztus 2., hétfőMa Lehel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Lehel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Komoly belpolitikai vitát kavart Németországban az új személyi

Hirdetés

Komoly belpolitikai vitát kavart Németországban az új személyi

„Hátborzongató érzés volt” – idézi a Deutsche Welle Leena Simon adatvédelmi aktivistát, akitől ujjlenyomatot kértek új útlevele kiváltásához.

Arra utasították, hogy mindkét kezének mutatóujját nyomja a szkenner üvegfelületére. A fiatal nő azonban egy trükköt alkalmazott, hogy elrontsa a szkennelést. Ennek titkát nem hajlandó megosztani. Leena a Digitalcourage nevű német szervezet tagja, amely a magánélet és a digitális jogok védelmét szorgalmazza.

Leena nem biztos abban, hogy próbálkozása bevált.

Hirdetés

„A nap hátralévő részében szörnyen éreztem magam.”

Elborzasztja az állam, amely arra kényszeríti a törvénytisztelő állampolgárokat, hogy ujjlenyomatot vegyenek tőlük. Ezt a módszert ugyanis a rendőrség általában a bűnügyi nyomozás során használja.

„Nem értem, miért kell az államnak hozzáférnie az ujjlenyomataimhoz, amikor nem sértettem meg a törvényt” – fakadt ki Leena Simon.

Az ujjlenyomat kötelező lesz a német személyikben

Az adatvédelmi aktivisták azért fújtak riadót, mert augusztus 2-tól minden, új személyi igazolványt igénylő német állampolgárnak engedélyeznie kell, hogy ujjlenyomatát elektronikusan tárolják a kártyán. Eddig ez csak az útlevelek esetében volt kötelező, a személyazonosító igazolványok esetében önkéntes volt.

Digital fingerprinting will soon be made mandatory in German ID cards. The question is: Will it make the cards more secure? Or is it an invasive threat to our freedom?https://t.co/Ra5t7wLLzp

— DW News (@dwnews) July 3, 2021

Jelenleg több mint 62 millió német rendelkezik a bankkártya méretű, 10 évig érvényes személyi igazolvánnyal. A legtöbben az országon belüli mindennapi mozgáshoz használják, bár az EU-n belüli utazásra is alkalmas.

A Németországban és Európa többi országában használt személyazonosító igazolványokban egy integrált chip van, amely a kártya előlapján is látható biometrikus fényképet tartalmaz. A jövőben egy második biometrikus jellemzőt is regisztrálnak majd: az ujjlenyomatot.

Az új intézkedés biztonságosabbá teszi a személyi igazolványokat – véli a német kormánypárt, a kereszténydemokraták belügyi szakértője.

„Lehetővé teszi, hogy egyértelműen és gyorsan megállapíthassuk: összeillik-e a személy és a kártya” – mondta Josef Oster, aki szerint a javaslatot nemigen ellenezték.

Egységes előírások Európa-szerte

Az új szabályozás nem csak Németországban lesz érvényes. Augusztus […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/07/06/ujjlenyomat-nemet-szemelyiben/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Zárt autóban maradt kislány halt meg Boszniában

Négyéves kislány holttestére bukkantak egy zárt autóban az északnyugat-boszniai Donja Piskavicában – közölte a helyi sajtó …