2023. február 3., péntekMa Balázs napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.02.03. Balázs Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kitérővel kerülnek a szankcionált termékek Oroszországba

Hirdetés

Kitérővel kerülnek a szankcionált termékek Oroszországba

A kereskedelmi korlátozások kijátszásának elsődleges módszere a szankcionált termékek, mint például a kőszén, tengeri szállítású kőolaj, drónok, navigációs eszközök vagy nyersanyag-finomító berendezések reexportja. Ekkor az adott terméket egy harmadik ország közbeiktatásával szállítják Oroszországba. Ilyen harmadik ország például az Egyesült Arab Emírségek, Azerbajdzsán vagy Törökország, ahol rendkívül könnyű vállalkozást alapítani. Utóbbiban például aki ingatlant vagy földterületet vásárol, automatikusan állampolgárságot is kaphat, ami jelentősen felgyorsítja a cégalapítást.

Emellett Oroszország jó kapcsolatot ápol legtöbb ázsiai szomszédjával. A közös határszakaszok áruforgalma fölött a szankciókat alkalmazó országoknak nincs kontrolljuk, lehetővé téve így a csempészetet. Egyedül Kínával közel 4300 kilométeres határszakaszon osztozik Oroszország.

Számos esetben a szankciós listán csak késztermékek szerepelnek, de az ezek előállításához szükséges alkatrészek nem.

Hirdetés

Emiatt az orosz gazdasági szereplők könnyen megtehetik, hogy az alkatrészeket importálva belföldön szerelik össze a kívánt termékeket. Például szerverek vagy hálózati eszközök nem szállíthatók Oroszországba, de memóriamodulok, szenzorok, be- és kiviteli eszközök igen. A fennmaradó alkatrészeket, mint például alaplapokat más forrásból is lehet pótolni, így megkerülve a szankciókat. Az orosz STC vállalat Orlan–10-es felderítődrónjában például a svájci U-blox által gyártott GPS-modul, a japán SAITO által készített motor, a francia STMicroelectronics által kivitelezett vezérlő és az amerikai Texas Instruments indítója működik.

Orlan–10-es orosz felderítődrón a 2018-as hadgyakorlatok közben

Orlan–10-es orosz felderítődrón a 2018-as hadgyakorlatok közben

Fotó: Wikipédia

A kereskedelmi embargók megkerülésének eredményességét jól mutatja az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb védelmi háttérszervezetének (RUSI) idei elemzése. Ebben a tanulmányban Oroszország 27 fegyver- és katonai kommunikációs rendszerének és ezek alkotóelemeinek eredetét vizsgálták. Megállapították, hogy 80 százalékuk tartalmazott összesen több mint 450 fajta olyan elektronikai alkatrészt, amelyet érintett az exportkorlátozás.

Ezeknek a szankcionált hadipari termékeknek az Oroszországba irányuló exportját az Európai Bizottság 2014-es szabályozásában szereplő kiskapu tette lehetővé.

Ennek értelmében a bizonyos termékeket, például fegyveralkatrészeket és lőszereket érintő embargó nem érvényes olyan szerződésekre, amelyeket Oroszország krími annexiója előtt kötöttek meg. E szerződések utólagos kiegészítései tették lehetővé, hogy tovább folyjon az alkatrészek szállítása Oroszországba. 2015 és 2020 között több EU-s tagállam összesen közel 350 millió dollár értékben szállított fegyvereket Oroszországba.

Szivárog Európába az orosz fekete arany

A december ötödikén részlegesen életbe lépő kőolajembargót a tankerhajók egymás közötti áttöltésével játsszák ki. Ekkor egy orosz kőolajat szállító hajó a nyílt tengeren átönti rakományát egy szankciómentes ország kikötőjéből indult teherhajóba, amely ezután már legálisan behajózhat tisztára mosott árujával Európába. Ekkor rendszerint a nyomon követés megnehezítése érdekében az automatikus helyzetmeghatározó rendszert kikapcsolják. Ennek a jelenségnek a gyakoriságából lehet következtetni az embargó megkerülésének rendszerességére. Míg tavaly hetente átlagosan 14 esetben tűnt el, majd bukkant fel orosz tankerhajó, addig a háború kitörését követően ez a szám több mint duplájára, 33-ra emelkedett. 

A TankerTrackers.com adatai szerint egyedül áprilisban 11,1 millió hordó olajat csempésztek ily módon Európába.

Érdemes megjegyezni, hogy a háború kitörését megelőzően azért kapcsolták ki az automatikus identifikációs rendszert, mert az a veszélyes, például kalózok által uralt vizeken megkönnyítette a hajók elfogását.

A beérkezett kőolajról geokémiai elemzéssel még meg lehet állapítani a származási helyét, ezért elterjedt a különböző eredetű kőolajok vegyítése.

A legalább 50 százalékos vegyítést követően a kőolaj technikailag már nem számít orosznak, így nemzetközi áramlása gondtalanul folyhat tovább.

Ennek a módszernek köszönhetően megjelent a nemzetközi piacokon az újfajta lettországi és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/01/17/oroszorszag-igy-keruli-ki-a-szankciokat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van mivel válaszolnunk – keményen reagált Putyin a nyugati fegyverszállítmányokra

“Akik arra számítanak, hogy legyőzik Oroszországot a csatatéren, úgy tűnik, nem értik, hogy egy modern …