2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kiszivárgott, hogy miképp döntene az amerikai Legfrlsőbb Bíróság az abortuszról

Hirdetés

Kiszivárgott, hogy miképp döntene az amerikai Legfrlsőbb Bíróság az abortuszról

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság honlapján közzétett, majd gyorsan eltávolított dokumentum szerint a bírák úgy fognak dönteni, hogy Idaho nem tagadhatja meg a sürgősségi abortuszt azoktól a nőktől, akiknek az egészsége veszélyben van. A bíróság közölte, hogy az eredetileg a Bloomberg által megszerzett véleményt „véletlenül és rövid időre” tették közzé, és hogy a végleges döntést „nem hozták nyilvánosságra”, azt majd a megfelelő időben ismertetik – írta meg a BBC.

A közleményre szivárgására két évvel azután kerül sor, hogy a bíróság döntése, amellyel a Roe kontra Wade néven ismert, az abortuszhoz való hozzáféréshez való nemzeti jogot megsemmisítette. Azóta az abortusztörvények hibrid változata alakult ki, mivel a konzervatívabb államok, például Idaho is, korlátozzák az eljáráshoz való hozzáférést.

Ez az állam egyike annak a 14-nek, amely a terhesség minden szakaszában tiltja az abortuszt, rendkívül korlátozott kivételekkel.

Hirdetés

Idaho megvédte a tilalmat, mondván, hogy engedélyezi az abortuszt a beteg életének megmentése érdekében, és hogy jogilag nem köteles kiterjeszteni ezeket a kivételeket. Az állam ügyvédei azt mondták, hogy a törvény nem ütközik a szövetségi törvényekkel.

Az Idahóra vonatkozó bírósági vélemény, amelyet a Bloomberg teljes terjedelmében közölt, azt sugallta, hogy az idahói igazságszolgáltatók 6–3 arányban döntenek arról, hogy nem kellett volna ilyen gyorsan beleavatkozni az állam ügyeibe. Amy Coney Barrett konzervatív bírónő John Roberts és Brett Kavanaugh mellett azt írta, hogy a Legfelsőbb Bíróság lépése korai, mivel az ügyben az álláspontok „még alakulnak”.

A jelentés hozzátette, hogy a bíróság visszaállítaná azt a rendeletet, amely lehetővé tette az idahói kórházak számára, hogy a betegek egészségének védelme érdekében sürgősségi abortuszokat végezzenek. Ha ez így lesz, az ügy egy szövetségi fellebbviteli bíróságon folytatódna.

„Nem győzelem – késedelem”

A Bloomberg által közzétett dokumentum szerint a bíróság egyik liberális bírája, Ketanji Brown Jackson véleményében megjegyezte, hogy szilárd döntést szeretne, nem pedig elutasítást, amely visszahelyezi az ügyet egy másik bíróságra. „A mai döntés nem győzelem az idahói terhes betegek számára. Ez késlekedés” – írta Jackson bíró.

Amíg ez a bíróság tétovázik, és az ország várakozik, a sürgősségi orvosi beavatkozást igénylő terhesek továbbra is bizonytalan helyzetben vannak, mivel orvosaikat a sötétben tartják arról, hogy mit ír elő a törvény. Az ítélet véletlen szivárgását azonban az abortuszpárti csoportok részéről csak óvatos optimizmus fogadta

– tette hozzá.

„Mivel életek forognak kockán, reméljük, hogy ez előrelépést jelent a betegek sürgősségi abortuszellátáshoz való hozzáférése szempontjából” – tette közzé az amerikai kongresszus Pro-Choice Caucus szegmense online – akik az abortuszhoz való jog kiterjesztésén dolgoznak. „Most már a Legfelsőbb Bíróságon múlik, hogy megerősítse, hogy ez igaz, és valóban megvédik ezt a jogot, és fenntartják a szövetségi törvényt” – tette hozzá a frakció. Alexis McGill Johnson, a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/27/abortusztorveny-idaho-egyesult-allamok-legfelsobb-birosag-szivargas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre nagyobb a nyomás Joe Bidenen, de vajon visszalép-e végül?

Joe Biden az elmúlt napokban állítólag egyre nyitottabbá vált arra, hogy meghallgassa azokat az érveket, …