2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kirúgták Új-Zéland varázslóját, aki évtizedekig volt Christchurch nevezetessége

Hirdetés

Kirúgták Új-Zéland varázslóját, aki évtizedekig volt Christchurch nevezetessége

A ma 88 éves varázsló, eredeti néven Ian Brackenbury Channell évtizedek óta népszerű turisztikai látványosság. Torzonborz szakállával, kócos hajával, hosszú, fekete köpenyében és hegyes kalapjában tömegeket szólított meg a városközpontban.

Korunk Merlinje nem ismert tabutémát. Ostorozta a politikusokat, és a „város lelke elleni támadásnak” nevezte, hogy a nyilvános telefonfülkéket vörösről kékre mázolták.

Mágiával befolyásolta a mindent eldöntő rögbimeccsek kimenetélét, az aszály idején pedig Ausztráliába utazott, hogy esőtánccal nyerje el az égiek kegyeit.

Hirdetés

„Nehéz szívvel szüntettük meg a szerződését” – mondta a christchurchi önkormányzat helyettes vezetője.

„A tanács hálás azért az értékes és különleges hozzájárulásért, amivel a varázsló városunk kulturális életét gazdagította. Örökre része marad történelmünknek” – tette hozzá Lynn McClelland.

A képviselő szerint azonban a varázslás már nem illik bele a déli sziget legnagyobb városának „promóciós tájképébe”. Az új programok „inkább fogják tükrözni multikulturális közösségünket, és egy vibráló, sokszínű, modern várost fognak jelképezni”.

New Zealand is losing its official wizard

Nearly 40 years after the city of Christchurch begged their wizard to stay, the council has told the charismatic sorcerer he has to go https://t.co/PTacNpiDB7 pic.twitter.com/my4ZAsgz5D

— AFP News Agency (@AFP) October 17, 2021

A londoni születésű Channell korábban a Királyi Légierőnél szolgált navigátorként. A Leeds-i Egyetemen szerzett kettős cum laude diplomát pszichológiából és szociológiából, bejárta a Közel-Keletet, tanított Teheránban és Ausztráliában, majd 1974-ben telepedett le Christchurchben.

Első nyilvános szereplései után megpróbálták letartóztatni, de olyan népszerűnek bizonyult, hogy tíz évvel később, amikor egy rögbimeccsen elmaradt varázslat után távozással fenyegetőzött, a tanács a maradásáért kampányolt.

Ez üdvözlendő változás volt az önkormányzat hozzáállásban az évekig tartó leplezetlen ellenségeskedés után

– emlékezett vissza mágus.

A tanács akkor Christchurch varázslójának nevezte ki, az Új-Zélandi Művészeti Galériák igazgatósága „hiteles élő műalkotásnak” minősítette, Mike Moore miniszterelnök pedig 1990-ben hivatalosan is az egész ország, Új-Zéland varázslójának nevezte ki.

Azóta évi 16 ezer új-zélandi dolláros (3,6 millió forintos) bér ütötte a markát a „varázslói és egyéb mágiás szolgáltatások nyújtásáért”, ami után persze nem örül annak, hogy most háttérbe szorították.

„Egy rakás bürokratának egy csöpp fantáziája sincs” – kesergett a Stuff hírportálnak. „Föl sem merült bennünk, hogy Christchurchöt a tengerentúlon is lehetne népszerűsíteni.”

A retorika ősi művésze

Channell életét és munkásságát a christchurchi Örökség Fesztiválon látható kiállítás foglalja össze, amelynek ironikus módon a városi tanács a védnöke.

Az esemény leírása szerint Christchurch az egyetlen város a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/10/25/kirugtak-uj-zeland-varazslojat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bojkottálhatja Berlin a pekingi téli olimpiát

Bojkottálhatja Berlin a pekingi téli olimpiát

Zord idők jönnek a Berlin által tekintélyelvűnek minősítendő rendszerekre… Legalábbis ezt állította a németországi Zöldek …