2021. június 22., keddMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
2021.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kinek a győzelme a leggyűlöltebb maffiózó szabadulása?

Hirdetés

Kinek a győzelme a leggyűlöltebb maffiózó szabadulása?

A kegyetlensége miatt még a maffián belül is „a Disznó” és „a keresztények gyilkosa” névvel illetett Brusca tősgyökeres szicíliai maffiacsalád sarja. Apja, Bernardo Brusca egészen az 1985-ös letartóztatásáig San Giuseppe Jato maffiafőnöke volt, akit Giovanni követett a városka trónján. Az első gyilkosságot a Totò Riina vezette Corleonesi-klán megbízásából követte el, a beavatásakor pedig személyesen Riina lett a keresztapja, akihez mindvégig vakon hűséges volt, hiszen az ő halálbrigádjának oszlopos tagjai közé tartozott.

A főnökök főnökének legkészségesebb hóhéra mind a mai napig nem tudja felidézni az összes áldozata nevét és arcát, mivel a saját bevallása szerint is legalább 150 ember vére tapad a kezéhez. Bár Brusca bűnlajstroma végtelenül hosszú, érdemes kiemelni azokat a bűnügyeket, amelyek szinte egybeforrtak a nevével.

Háborúban az állammal

1977-ben részt vett Giuseppe Russo csendőrezredes megölésében, 1983-ban végzett Rocco Chinnici bíróval, majd likvidálta a családja után nyomozó Mario D’Aleo csendőrkapitányt is. Amikor az 1984-ben elfogott maffiózó, Tommaso Buscetta terhelő információkat osztott meg Giovanni Falcone vizsgálóbíróval a Cosa Nostra ügyeiről, Brusca ismét a hatóságok látókörébe került, elfogatási parancsot adtak ki ellene és kényszerlakhelyet jelöltek ki számára Linosa szigetén, ami a maffiasejtek szétrobbantásának egyik bevett módszere volt.

Hirdetés

Ezt követően mindvégig rejtőzködni kényszerült.

Brusca szempontjából a két legvéresebb esztendő 1992 és 1993 volt, amikor a Cosa Nostra gyakorlatilag háborúban állt az olasz állammal, hogy robbantásos merényletekkel próbálja kicsikarni a maffia létét fenyegető palermói maxiper ítéleteinek megsemmisítését. Brusca 1992. május 23-án Capacinál felrobbantotta az apját börtönbe küldő Giovanni Falcone konvoját, majd július 19-én a csúcsper előkészítésének másik emblematikus alakja, Paolo Borsellino vizsgálóbíró következett. Szeptember 17-én a salemi maffiasejthez tartozó palermói vállalkozóra, Ignazio Salvóra csapott le, mert még az ő politikai kapcsolataival sem sikerült érvényteleníttetni a Falcone és Borsellino nevével fémjelzett, majdnem 500 maffiózót, köztük az apját is érintő ítéleteket.

Giovanni Falcone konvoja a robbantás után 1992. május 24-én

Giovanni Falcone konvoja a robbantás után 1992. május 24-én

Fotó: Alberto Pizzoli / Getty Images Hungary

Brusca közben további merényleteket is tervezett, többek között a Falcone maffiaellenes munkásságát támogató akkori igazságügy-miniszter, Claudio Martelli, a maffiakapcsolatokkal megvádolt miniszter, Calogero Mannino és Pietro Grasso bíró ellen, bár nekik végül a hajuk szála sem görbült.

Egy megvetett maffiózó

Nem volt ilyen szerencsés a maffiás szemmel árulásra vetemedett maffiózó, az igazságszolgáltatással együttműködő Santino Di Matteo fia, az alig 13 éves Giuseppe, akit eszközként használtak, hogy hallgatásra bírják az apját. 1993 novemberében elrabolták, majd 2 évig túszként tartották egy föld alatti bunkerben. Brusca jól ismerte a gyermeket, a saját fia játszópajtása volt, egyszer egy lóval is megajándékozta, mégsem könyörült meg rajta. Miután nem értek célt az apjánál,

1996. január 11-én megfojtották a fiút, majd savban feloldva örökre eltüntették a holttestét.

Ezzel Bruscára végleg rásült a gyermekgyilkosság levakarhatatlan bélyege, ami még a maffia berkeiben is erősen megosztó bűnténynek számított, mivel Szicíliában szinte rajonganak a gyermekekért, így a testi fenyítésüktől is a végsőkig tartózkodnak. A ’90-es évek közepéig a maffia alapelvei közé tartozott, hogy nőkre és gyermekekre tilos kezet emelni, Brusca és a bűntársai viszont megszegték ezt az aranyszabályt. A drámai előzmények után végül 1996. május 20-án kattant a bilincs Brusca csuklóján, amikor rajtaütöttek egy Agrigentóhoz közeli villában, ahol még az elfogása pillanatában is az általa végrehajtott capaci merényletről szóló filmet nézte.

A szabadság valódi ára

Az életfogytiglani börtönbüntetés árnyékában Brusca úgy döntött, mégiscsak beáll abba a jelképes sorba, ahová az általa zsarolt Santino Di Matteo is tartozott. 2000-ben Brusca hivatalosan is pentito lett, ami szó szerint bűnbánót jelent, így nevezik az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/06/08/giovanni-bruscia-maffia-szicillia-pentito-szabadulas-falcone-toto-riinia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Beadták az első, Karikó Katalin által fejlesztett rák elleni vakcinát

Beadták az első, Karikó Katalin által fejlesztett rák elleni vakcinát

Megkapta az első beteg a Karikó Katalin által elindított első rák elleni kísérleti vakcinát. Karikó …