2021. június 22., keddMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
2021.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kína karjaiba űzhetik Belaruszt és Oroszországot

Hirdetés

Kína karjaiba űzhetik Belaruszt és Oroszországot

Nagy nemzetközi felháborodást keltett és szankciók sorát váltotta ki, hogy Minszkben leszállásra kényszerítették a Ryanair Athén–Vilnius-járatát, majd letartóztatták Raman Prataszevics ellenzéki újságíró-aktivistát és barátnőjét a belarusz hatóságok.

Milyen esetleges előnyökkel és milyen kockázatokkal jár mindez Minszknek? Mekkora befolyása van Belaruszban a Nyugatra távozott ellenzékieknek? Milyen mértékben eszkalálhatja Oroszország Minszk melletti kiállása a Nyugattal amúgy is rideg viszonyt? Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója válaszolt az Index kérdéseire.

Minszk azt üzeni: messzire elér a keze

A kutató szerint Prataszevics elfogásának többféle előnye is lehet Minszk számára. Az elfogott aktivista értékes információkkal szolgálhat a belarusz hatóságoknak az emigráns ellenzék otthoni, akár az állami adminisztrációban dolgozó kapcsolatait illetően.

 

Hirdetés

Az Index korábban Rácz Andrást, a Nemzeti és Közszolgálati Egyetem (NKE) Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársát kérdezte a belarusz hírszolgálat, a NEXTA egykori főszerkesztőjének, Roman Prataszevicsnek a letartóztatásáról. A szovjet utódállamok szakértője szerint most zajlik a belarusz ellenzékkel és a szabad média maradékával való leszámolás, a rezsim eddigi fennmaradása is csak orosz segítséggel sikerülhetett.

Emellett propagandaszempontból is értékes fogás azután, hogy kiderült, Prataszevics összefüggésbe hozható az ukrán szélsőjobboldali Azov hadosztállyal. Az is előnyös lehet Minszknek, hogy azt üzeni: a rendszernek messzire elér a keze, aki szembeszáll vele, az nagy kockázatot vállal, bárhol is legyen.

Ugyanakkor Prataszevics elfogásának kockázatai is vannak, ha az európai országok súlyos szankciókkal sújtják Belaruszt.

„Ebben az esetben a kieső bevételeket vélhetően elsősorban Oroszország tudná csak pótolni, ezzel Minszk hagyományosan széles mozgástere jelentősen beszűkülne” – magyarázta Kosztur András.

Prataszevics és a szélsőjobboldali Azov hadosztály kapcsolatára kitérve a kutató elmondta: ami a nyugati közvéleményt illeti, ismét rámutat arra, hogy – akárcsak Alekszej Navalnij esetében – itt sem egy makulátlan és a jelenlegi nyugati mainstream értékeit valló személyről van szó.

De Belaruszban is használhatók ezek az információk a minszki vezetés kezében, hiszen alátámasztják azt az állításukat, hogy a Majdan-technológiák külföldi támogatással és nemzetközi aktivisták által történő meghonosításáról és nem valamilyen helyi, népi tiltakozásról van szó.

Rosszul is elsülhetnek a szankciók

Prataszevics elfogása után az Európai Tanács egy napon belül szankciókról döntött, illetve az Európai Bizottság bejelentette, hogy hárommilliárd euróval támogatja a belarusz „demokratikus átalakulást”. Washington is újraaktiválta a korábban felfüggesztett szankcióit.

Kosztur András szerint a Nyugat számára elsősorban az jelenti a problémát, hogy minden egyes lépésével saját magát is üti, az európai és amerikai érdekek pedig több kérdésben eltérhetnek.

A kutató kifejtette: az Egyesült Államok és részben a Balti-tenger partján cseppfolyósgáz-terminálokkal rendelkező államok számára akár kifizetődő is lehet, ha megtiltják például a Belarusz területén történő gázszállítást, továbbá ha az Északi Áramlat 2 munkálatait is leállítják a Minszknek nyújtott orosz támogatásra hivatkozva. Németországnak és más nyugat-európai államoknak azonban egy ilyen lépés már kevésbé lenne előnyös.

A gazdasági szempontokon túl geopolitikai problémák is akadnak, hiszen a Nyugat által Belaruszra mért minden egyes csapás Moszkva és Minszk szövetségét erősíti. Ha Moszkvát is ütni próbálják, mindkettő Kína felé fordul. Ezzel a Nyugat pont ellentétes hatást érne el, mint ami a tüntetések támogatásával eredetileg a célja lehetett

– mutatott rá Kosztur András, aki Matyi Tamással, a XXI. Század Intézet kutatójával nemrégiben cikkben fejtette ki, hogy az elmúlt éveket jellemző amerikai–orosz-szembenállás legnagyobb nyertese Kína volt.

A többség nem váltaná le Lukasenkát?

A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/06/07/kina-karjaiba-uzhetik-belaruszt-es-oroszorszagot/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Beadták az első, Karikó Katalin által fejlesztett rák elleni vakcinát

Beadták az első, Karikó Katalin által fejlesztett rák elleni vakcinát

Megkapta az első beteg a Karikó Katalin által elindított első rák elleni kísérleti vakcinát. Karikó …