2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kína hadgyakorlatot tart a Tajvan feletti hatalomátvétel főpróbájaként

Hirdetés

Kína hadgyakorlatot tart a Tajvan feletti hatalomátvétel főpróbájaként

Kína Tajvan körüli hadgyakorlatainak célja, hogy tesztelje, képes-e „átvenni a hatalmat” a sziget felett – közölte a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg pénteken, amikor erői megkezdték a szigetországot körülvevő nagyszabású gyakorlatok második napját.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Kína „büntető jellegű” hadgyakorlatokat indított Tajvan körül. A tajvani hadsereg szerint erői készenlétben vannak, és bíznak abban, hogy meg tudják védeni a szigetet, miközben a kínai állami média éles rakétákat szállító repülőgépekkel végrehajtott próbalégitámadásokról jelentett.

Az elmúlt több mint egy év legnagyobb kínai hadgyakorlatai csütörtök reggel kezdődtek, néhány nappal azután, hogy Tajvan feleskette új elnökét, Laj Csing-töt, akit Kína a sziget szuverenitásának és különálló identitásának védelmezése miatt „veszélyes szeparatistának” bélyegzett.

Hirdetés

A kínai vezetés elítélte az elnök hétfői beiktatási beszédét, amelyben felszólította Kínát, hogy hagyjon fel a Tajvan elleni megfélemlítéssel, amely Hszi Csin-ping kínai vezető alatt sokkal hangsúlyosabbá vált.

A kínai hadsereg keleti hadszíntéri parancsnoksága pénteken közölte, hogy folytatják a gyakorlatokat a tajvani szigetcsoport mindkét oldalán, hogy teszteljék a hatalomátvételt, a kulcsfontosságú területek elfoglalásának képességét.

A szigetet a Kínai Kommunista Párt saját területének tekinti, és megfogadta, hogy szükség esetén erőszakkal elfoglalja. A tajvaniak túlnyomó többsége nem kíván kínai uralom alatt élni, de Hszi Csin-ping világossá tette, hogy a sziget „elkerülhetetlen újraegyesítése” az anyaországgal nem halogatható a végtelenségig – írja a CNN.

A hadgyakorlatot büntetésnek szánják, valódi támadássá fordíthatják

A gyakorlatot Kína a „a tajvani függetlenségi erők szeparatista cselekedeteinek erőteljes megbüntetésének” nevezte. A kínai állami média csütörtök reggel arról számolt be, hogy a Joint Sword-2024A kódnevű gyakorlaton a hadsereg, a haditengerészet, a légierő és a rakétahadsereg egységei vesznek részt, amelyek a Tajvani-szorosban, a főszigettől északra, délre és keletre tevékenykednek.

A hadgyakorlatokba első alkalommal a kínai parti őrség is bekapcsolódott, amelynek egységei a kínai szárazföldhöz közeli Kinmen, Matsu, Wuqiu és Dongyin szigetek környékén gyakorlatoznak. A kínai állami média azt állította, hogy a Népi Felszabadítási Hadsereg több tucat éles rakétákat szállító vadászrepülőgépe „nagy értékű katonai célpontok” ellen hajtott végre próbatámadást, a haditengerészeti és rakétaerőkkel együtt.

Elemzők szerint a Tajvantól délre zajló gyakorlatok célpontja Kaohsziung kikötője, Tajvan legnagyobb kikötője és a sziget haditengerészetének fontos bázisa. Eközben a Tajvantól keletre zajló gyakorlatok célja, hogy teszteljék a sziget energiaimportjának és a „tajvani függetlenségi” erők menekülési útvonalainak, valamint az Egyesült Államok és szövetségesei támogatási vonalainak  elvágását .

Several Ships of the Republic of China Navy including the Ching Chiang-Class Patrol Ship, ROCS Jin Chiang (PGG-610) and Tuo Chiang-Class Corvette, ROCS Hsu Chiang (PGG-621) conducted an “Emergency Departure” last night from their Port in Taiwan. The Readiness of the Taiwanese… pic.twitter.com/h9ZIOk6tCJ

— OSINTdefender (@sentdefender) May 24, 2024

A gyakorlatok „új áttörést” értek el azzal, hogy a jelentős földrajzi jelentőséggel bíró Wuqiu és Dongyin közelében lévő vizekre léptek be. Szakértők szerint a kínai parti őrség mozgása a peremszigetek közelében fontos új, provokatív aspektusa volt a mostani gyakorlatnak, amely a korábbi, 2022. augusztusi és 2023. áprilisi bekerítési gyakorlatokat követi.

Vélemények szerint Kína bármikor képessé válhat arra, hogy a gyakorlatokat valódi hadműveletekké alakítsa, azonban Peking arra is felhasználhatja a nyomást, hogy megpróbálja növelni a Tajvanon belüli megosztottságot, ami „gyengítheti” a szigetet.

A pénteki felvételeken a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Tajvan főbb városai és kikötői elleni látszatcsapásra készül. Nem volt jele annak, hogy kínai nehézhajók, például kétéltű támadóhajók vagy repülőgép-hordozók részt vettek volna a gyakorlaton. A BBC megjegyzi, hogy egy valódi inváziós flottához sokkal nagyobb […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/24/kina-tajvan-hadgyakorlat-elnok-hszi-csin-ping-ensz-hatalom/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról egyeztetett a világ vezetőivel

A katolikus vezető helikopteren érkezett, majd amikor kiszállt „Még megvagyok, és látom, te is!” kiálltással …