2022. augusztus 11., csütörtökMa Zsuzsanna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2022.08.11. Zsuzsanna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kína fenyeget: Aki a tűzzel játszik, az megégeti magát

Hirdetés

Kína fenyeget: Aki a tűzzel játszik, az megégeti magát

Egy londoni sajtótájékoztatón a kínai nagykövet, Cseng Csöuang, aki tavaly nyár óta szerepel a parlament szankciós listáján, egyúttal emlékeztette a brit kormányt a két ország 1972-ben aláírt közös megállapodására. A két ország ekkor vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatot − írta meg a Guardian

A nagykövet megjegyzése akkor hangzott el, amikor Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke megkezdte látogatását Tajvanon, amelyet Peking saját területének ismer el. Pelosi azt mondta, hogy látogatásával szolidaritását akarja kifejezni az élénk ázsiai demokrácia iránt, de válaszul Peking számos figyelmeztetést és fenyegetést adott ki.

A kínai védelmi minisztérium kedden közölte, hogy „magas készültségbe” helyezték a Népi Felszabadító Hadsereget (PLA), és egy sor célzott katonai műveletet jelentett be, köztük rakétakísérleteket a Tajvantól keletre fekvő vizeken, és a fő szigetet négy napon át körbevevő gyakorlatokat nem sokkal Pelosi távozása után.

Aki a tűzzel játszik, az megégeti magát

Kína és számos nyugati ország − köztük az Egyesült Királyság − között Tajvan miatt az elmúlt években egyre több volt a feszültség. A kínai nagykövet szerint egyes brit politikusok ígérete, hogy segítenek „Tajvan megvédésében”, és a parlamenti képviselők tervezett látogatása a szigetre „az egy Kína elvének és a kínai–brit közös egyezménynek a súlyos megsértését” jelenti.

Hirdetés

Felszólítjuk az Egyesült Királyságot, hogy tartsa magát a saját kötelezettségvállalásához (…) ne becsülje alá a tajvani kérdés rendkívüli érzékenységét, és ne lépjen az Egyesült Államok nyomdokaiba

− fogalmazott Csöuang.

Hozzátette:

Ahogy mondtam, aki a tűzzel játszik, az megégeti magát,

megismételve a kínai elnök, Hszi Csin-ping figyelmeztetését, aki a múlt héten ugyanezt a mondatot mondta amerikai kollégájának, Joe Bidennek telefonbeszélgetésükben.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/08/03/egyesult-kiralysag-tajvan-nancy-pelosi/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Spórolnak a rezsin, csak éjszaka lesz kivilágítva a karácsonyi vásár

Spórolnak a rezsin, csak éjszaka lesz kivilágítva a karácsonyi vásár

A korábbi évektől eltérően a bécsi Rathausplatzon a karácsonyi vásár fényeit csak éjszakára kapcsolnák fel, …