2021. január 18., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.18. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kim Dzsongun ma 37, de vajon él-e még?

Hirdetés

Kim Dzsongun ma 37, de vajon él-e még?

A, mint Atomhatalom. Kim Dzsongun a világ szemében elsősorban azzal vált hírhedtté, hogy Észak-Koreát atomhatalommá tette. Először 2006-ban kísérleteztek nukleáris robbantással, 2016-ban egy hidrogénbombát is sikeresen teszteltek. Észak-Korea legerősebb ismert nukleáris fegyvere 13-szor nagyobb erejű, mint az 1945-ben Hirosimára dobott atombomba.

Á, mint Álláshalmozó. 2011 óta Kim Dzsongun

  • a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) vezetője,
  • az Államügyi Bizottság elnöke,
  • a Koreai Néphadsereg főparancsnoka,
  • a Koreai Munkapárt és a párt Központi Katonai Bizottságának elnöke. 

B, mint Barát. Dennis Rodman, a nagy span. Szó szerint is, hiszen a Chicago Bulls korábbi kosarasa 201 centi magas. A volt NBA-sztár 2013-ban találkozott először Kim Dzsongunnal, és elmondása szerint irgalmatlanul bevodkáztak. Azóta többször is járt a diktátornál.

Cs, mint Csodagyerek. Háromévesen autót vezetett, kilencévesen vitorlásversenyt nyert. Legalábbis Észak-Korea állami tanterve szerint. 2015 óta ugyanis a felső tagozatos és gimnazista gyerekek „Kim Dzsongun forradalmi tettei” elnevezésű tantárgy keretében tanulnak a vezető életéről. Nyilvánvalóan édesapja is zseni volt: Kim Dzsongil három hónaposan már járt és nyolchetesen beszélt, általános iskolásként kijavította a tanárait, később két év alatt hat operát írt – a hivatalos kultusza szerint.

Hirdetés

D, mint Dallas-rajongó. Ez akkor derült ki, amikor Dennis Rodmannal való italozása közben besétált a terembe egy 18 tagú, kizárólag csinos nőkből álló zenekar, akik eljátszották a Dallas sorozat főcímdalát. Mást viszont nem. Rodman kérésére legközelebb már Pearl Jam-, Van Halen- és Rolling Stones-számokat is játszottak.

E, mint Elhunyt. Időről időre felröppen a hír, hogy Kim Dzsongun eltűnt a világ szeme elől. Legutóbb tavaly tavasszal, a koronavírus-járvány kitörése után vált kámforrá hetekre. Eltűnéseikor előbb a halálhírét keltik, majd valamilyen betegségre vagy műtétre gyanakodnak. Minden lehetséges.

F, mint Felmenők. Kim Dzsongun felmenői is kommunista diktátorok voltak: apja Kim Dzsongil korábbi észak-koreai vezető (a Kedves Vezér), nagyapja pedig az örökös elnök (a Nagy Vezér), Kim Ir Szen (őt eredetileg Kim Ilszongnak kellene írni, de a neve így rögzült, ahogy Lenyin is Lenin lett).

Gy, mint Gyilkosság. Sokáig a nagyobbik bátyja, Kim Dzsongnam volt a vezéri poszt első számú várományosa, 2001-ben azonban hamis útlevéllel próbált belépni Japánba, és a reptéren elkapták. 2017-ben Kuala Lumpurban egy erős idegméreggel ölték meg. A malajziai hatóságok szerint két észak-koreai ügynöknő volt az elkövető.

H, mint Hasonmás. Rendszeresen visszatérő összeesküvés-elméletek szerint már meghalt, és nyilvános szereplései során hasonmás helyettesíti, amíg előkészítik a hatalomátadást a húgának. Persze nem ő volt az első diktátor a történelemben, akiről elterjedt, hogy alteregói vannak. Sztálinnak állítólag négy is volt.

K, mint Kakukktojás. Ri Szoldzsu (31) Kim Dzsongun felesége a Kim Ir Szen Egyetemen tanult, és állítólag Kim Dzsongil, a diktátor apja, amikor 2008-ban sztrókot kapott, adta ki fiának, hogy vegye feleségül Ri Szoldzsut. A csinos nő stílusát sokan dicsérik, kezdetben ő választotta ki a szettjeit, amelyeket apró kitűzőkkel tett egyedibbé, ma tanácsadók öltöztetik. Három gyermekük van. A legidősebb fiú 2010-ben született, a második lány, Kim Dzsue 2013-ban jött a világra, a harmadik, 2017-ben született kicsi neme azonban ismeretlen.

K, mint Közteher. Még Kim Dzsongun nagyapja, Kim Ir Szen országlása idején, 1974. március 21-én a Legfelsőbb Népi Gyűlés kihirdette az adó minden formájának megszüntetését. Azóta április 1-jén, a törvény hatálybalépésének napján ünneplik „az adórendszer eltörlésének napját”. A Daniel Tudor, a The Economist újságírójának észak-koreai disszidensekkel készített, „Kérdezz meg egy észak-koreait!” című  interjúkötetében szereplő egyik riportalany szerint 2000 óta Észak-Korea ismét szed adót – csak épp nem adónak hívják.

L, mint Lánytesó. Nővére, a művelt, több nyelven beszélő, diplomáciai érzékkel is bíró Kim Szulszong (46) intézte apja, Kim Dzsongil nyilvános programjait, szervezte külföldi útjait, biztonsági szolgálatát. Apja halála után háttérbe vonult. Nem tudni, milyen viszonyban van féltestvérével, Kim Dzsongunnal, de sokan a rezsim kritikus figurájaként tartják számon.

M, mint Mauzóleum. Kim Dzsongun tavaly decemberben némi médiafelhajtással meglátogatta édesapja, Kim Dzsongil mauzóleumát, hogy lerója kegyeletét halála kilencedik évfordulóján. Kim Dzsongil bebalzsamozott földi maradványai a Kumszuszan Nap Palotában nyugszanak, ahol a kommunista diktatúrát megalapító Kim Ir Szen teste is található.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/01/08/a_ma_38_eves_eszak-koreai_diktator_kim_dzsongun_kulisszatitkai/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ausztriában is terjed a brit mutáns, tovább szigorít a kormány

Ausztriában is terjed a brit mutáns, tovább szigorít a kormány

Az új koronavírus-mutációk Ausztriában is megjelentek, ezért újabb szigorításokat vezetnek be − jelentette be vasárnap Sebastian Kurz osztrák …