2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kim Dzsongun lassan mindent megkap a kívánságlistájáról

Hirdetés

Kim Dzsongun lassan mindent megkap a kívánságlistájáról

Észak-Korea csütörtökön közölte, hogy sikeresen tesztelt egy több robbanófejjel rendelkező rakétát, amelyet Kim Dzsongun vezető az amerikai és dél-koreai rakétavédelem legyőzésére használna. Ez volt a kísérleti fegyver első ismert kilövése során. Dél-Korea gyorsan elutasította az állítást, hogy sikertelen lett volna a kilövés – írta meg az AP.

Kim Dzsongun 2023. szeptember 13-án

Kim Dzsongun 2023. szeptember 13-án

Fotó: Anadolu / Getty Images Hungary

Az észak-koreai állami média szerint a szerdai kilövés során az egyes mozgó robbanófejek szétválasztását és irányításának ellenőrzését tesztelték, hogy teszteljék a többszörösen független visszatérő rakéták (MIRV) képességét. A közlemény szerint a leválasztott robbanófejeket „pontosan irányították a három koordinált célpontra”, és a rakétáról levált csalit radar megerősítette.

Hirdetés

Ha megerősítik, ez lenne Észak-Korea első nyilvános kilövési eseménye, amely egy több robbanófejes rakéta kifejlesztésével kapcsolatos, bár még csak az előzetes szakaszban.

A dél-koreai hadsereg csütörtökön később közölte, hogy a dél-koreai és az amerikai hatóságok közös elemzése szerint az észak-koreai rakétaindítás sikertelen volt.

Lee Sung Joon, az egyesített vezérkari főnökök szóvivője újságíróknak elmondta, hogy a MIRV-tesztek során a robbanófejek leválasztása ereszkedő szakaszban történik, de az észak-koreai rakéta a repülés kezdeti szakaszában robbant fel. Hozzátette, hogy a kilövésről készült észak-koreai fotókon egy olyan fegyver látható, amely hasonló a folyékony üzemanyaggal működő Hvaszong–17 ICBM-hez, amelyet az ország 2022 márciusában tesztelt.

A dél-koreai hadsereg szerdai, korábbi értékelése szerint egy feltételezett szilárd hajtóanyagú hiperszonikus rakéta indult és robbant fel az északkeleti partoknál, a vízben szétszórva a repeszeket. Állításuk szerint a szokásos kilövéseknél több füstöt észleltek, ami arra utal, hogy a hajtómű hibája okozta az égési problémát.

North Korea’s failed rocket launch today was captured by video in South Korea. (Baeknyeongdo Island)

The rocket was launched from Pyongyang and flew eastwards. The person at Baeknyeongdo was originally taking a sunrise video. pic.twitter.com/u9L17aUTBM

— Hangeul_0770 (@Unimq076105) June 26, 2024

Kim Dzsongun kívánságlistája

A több robbanófejes rakéta egyike volt azoknak a csúcstechnológiás fegyverrendszereknek, amelyeket Kim Dzsongun egy 2021 elején tartott kormánypárti ülésen a kívánságlistáján említett a kémműholdakkal, a szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakétákkal, a hiperszonikus fegyverekkel és a tengeralattjáróról indítható nukleáris rakétákkal együtt. Észak-Korea azóta egy sor tesztet hajtott végre az ilyen fegyverrendszerek kifejlesztése érdekében.

Már egy ideje számítottam egy MIRV-kísérletre, mivel ez volt az egyik utolsó pont Kim Dzsongun 2021 januárjában, a 8. pártkongresszuson megfogalmazott modernizációs kívánságlistáján

– mondta Ankit Panda, a Carnegie Endowment for International Peace vezető elemzője.

Panda szerint a szerdai teszt a jelek szerint a működőképes MIRV kifejlesztéséhez szükséges néhány kulcsfontosságú alrendszer kezdeti kiértékelése volt. Várakozásai szerint a technológia további tesztjei következnek majd, amelyek egy interkontinentális ballisztikus rakéta emelkedett röppályára történő indításához vezetnek. Panda szerint úgy tűnt, hogy „Dél-Korea kezdetben félreértelmezte ennek a tesztnek a jellegét”.

Lee Csoon Geun, a dél-koreai Tudományos és Technológiai Politikai Intézet tiszteletbeli kutatója szerint úgy tűnik, Észak-Korea megkezdte a többfejű rakéták egyes technológiai elemeinek tesztelését. Elmondta, hogy további tesztek várhatóak a szétválasztás és az irányítás-ellenőrzés, valamint a többfejű rakétatechnológia más aspektusainak tökéletesítése érdekében.

Csang Joung-keun, a szöuli Korea Research Institute for National Strategy rakéta-szakértője szerint az észak-koreai teszt még nem bizonyította, hogy rendelkezik az ICBM-ekhez szükséges MIRV-irányítási technológiákkal. Szerinte Észak-Korea nem adott ki elegendő információt annak igazolására, hogy a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/27/eszek-korea-phenjan-kim-dzsongun-teszt-raktakiloves-robbanofej/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Joe Biden már meg is nevezte, kinek az elnökjelöltségét támogatja, Donald Trump rögtön reagált – Minden, amit Joe Biden visszalépésével kapcsolatban tudni érdemes – kövesse az Indexen!

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/kulfold/2024/07/21/amerikai-egyesult-allamok-feher-haz-elnokvalasztas-joe-biden-donald-tump-kamala-harris-demokratak/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …