2021. november 30., keddMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
2021.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kim Dzsongun húga készen állhat a hatalomátvételre

Hirdetés

Kim Dzsongun húga készen állhat a hatalomátvételre

A dekoratív megjelenésű Kim Jodzsong születési évét is homály fedi. Egyes források szerint 1987-ben, mások szerint 1989-ben látta meg a napvilágot. Legkisebb gyerekként bátyjával együtt töltötte magányos gyerekkorát apjuk, Kim Dzsongil hatalmas, szigorúan őrzött villaházában.

Az 1990-es évek végén, középiskolásan ő is, mint bátyja egy svájci magán tanintézetbe járt, és természetesen álnéven tanult. Persze annyira nem volt nehéz elviselni az európai száműzetést, hiszen külön szakácsuk is volt a berni bentlakásos iskolában és a vakációkat gyakran töltötték síeléssel, vagy a francia Riviérán.  

Politikai karrierje jóval apjuk 2011 decemberi halála után kezdődik.

Hirdetés

Források szerint 2014-ben átvette az államügyek irányítását egy rövid időre, amikor Kim Dzsongun néhány hétre eltűnt a nyilvánosság elől, állítólag súlyos cukorbetegségét kezelték. Még ugyanebben az évben kinevezik a Koreai Munkapárt agitprop osztályának helyettes vezetőjévé. Innentől rendszeresen szervezi bátyja propagandisztikus megjelenéseit a nagyszabású rendezvényeken.

A nagy testvér figyel

2017 és 2021 között neve többször előkerült az ország egyik legfőbb vezetői testületében. Póttagja volt a politikai bizottságnak, de nem volt egyértelmű, hogy milyen feladatokkal bízták meg. Az viszont feltűnő volt, hogy egyre gyakrabban nyilvánult meg az észak-koreai külpolitikával kapcsolatban. Érzékelhető, ahogy bátyja 2018-tól kezdve egyre határozottabban emeli tekintélyét a különböző megbízások révén. 

2018. február 9-én ott van a Dél-Koreában rendezett téli olimpia megnyitóján, amelyen a két Korea egy közös csapatban indult. Személyében ő volt az első a Kim dinasztia tagjai közül, aki az 1953-as koreai háborút lezáró tűzszünet kihirdetése óta dél-koreai földre lépett. Másnap fogadta őt Mun Dzsein elnök, akinek átadta bátyja meghívását, hogy látogasson el Észak-Koreában. Április végén meg is történt a nagy találkozás, a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben, Panmindzsonban. Világbéke, örök barátság, teljes kibékülés.

Újraindították a kereskedelmi kapcsolatokat és ennek bizonyítékaként egy másik határvárosban, Keszongban közös ipari parkot működtettek, majd ugyanott felépült a két Korea közötti összekötő iroda, amely a kommunikációt volt hivatott segíteni. Alig két évvel később, 2020 elején azonban rendszeressé váltak a déli oldalról a légballonokon északi területek fölé röptetett propaganda csomagok, amelyek röpcédulái a rendszer ellen lázították a Kim dinasztia alattvalóit.

A korábbi jó viszony megromlott, annyira, hogy júniusban Kim Jodzsong már katonai akcióval fenyegette meg Dél-Koreát. És, hogy megmutassa, nem beszélt a levegőbe, néhány nappal később az északiak felrobbantották a Korea-közi összekötő irodát, és megszakították a párbeszédet Szöullal.  

Dzsongun után az első

A lánytestvér erősödő pozícióját jól mutatják további diplomáciai sikerei. Ott volt bátyja mindhárom találkozóján Donald Trump amerikai elnökkel, és fogadta őt Hszi Csi-ping kínai elnök is. Egyre több olyan fénykép jelenik meg róla, ahol Kim Dzsongun oldalán mutatkozik, legyen szó tárgyalásról, vagy hétvégi családi lovaglásról. 2019-ben beválasztották a Legfelsőbb Népi Gyűlésbe, vagyis a parlamentbe. Idén szeptemberben pedig bekerült az Államügyekért felelős bizottságba, az ország legfőbb döntéshozó testületébe, amelynek bátyja az elnöke.

Ez politikai karrierjének eddigi legfontosabb pozíciója.

Idén ősszel szintén ő volt az, aki az újabb dél-koreai békülési kísérletet nem ütötte le, hanem lelkesen üdvözölte. Nem sokkal később maga Kim Dzsongun tett javaslatot a 2020-ban megszüntetett forró drót felállítására Phenjan és Szöul között. Valószínűleg az újabb pálfordulásnak pragmatikus okai vannak. Az ország ellen elrendelt szankciók, a gyatra idei termés, az elhazudott, de jelenlévő koronavírus, a fenyegető éhínség mind mind arra sarkallja a Kimeket, hogy próbáljanak meg nyitni a világ felé, hogy segítséget kapjanak.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/11/05/kim-dzsongun-kim-jodzsong-eszak-korea-hatalom-iranyitas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét Putyin közvetítése kellett Örményország és Azerbajdzsán megbékéléséhez

Ismét Putyin közvetítése kellett Örményország és Azerbajdzsán megbékéléséhez

Jereván hiába kért korábban katonai segítséget Moszkvától, az orosz elnöktől mindketten a békét szimbolizáló olajfa …