2024. április 13., szombatMa Ida napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.13. Ida Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kilövési engedélyt adna Szlovákia a medvékre

Hirdetés

Kilövési engedélyt adna Szlovákia a medvékre

A szlovák kormány alkotmányba foglalná, hogy a városokat veszélyeztető medvék kilőhetők legyenek. A szabályozás lényege: ha egy medve a település 500 méteres zónáján belülre téved, akkor minden további nélkül ki lehessen lőni. A környezetvédők nem értenek egyet a módosítással.

Az alkotmánymódosítási javaslat elsősorban azokra az ismétlődő helyzetekre reagál, amelyek során a barna medve jelenlétét regisztrálták a sűrűn lakott területeken, vagy a települések közigazgatási területének azon részén, amelyet nem lehet a barna medve természetes élőhelyének tekinteni

– írta a környezetvédelmi tárca. Hozzáteszik, hogy céljuk, hogy megtalálják azt a határt, amelytől már az emberek és a közösség védelme fontosabb, mint a medvéké, és ennek valamilyen jogi keretet adjanak. Elmondásuk szerint a medvék annyira elszaporodtak, hogy arányos ellenintézkedéseket kell bevezetni az egészség és az emberélet védelme érdekében.

Tiltakoznak a környezetvédők

A Mi vagyunk az erdő (My sme les) környezetvédő egyesület bírálta a törvényjavaslatot, szerintük ez csak egy elterelő hadművelet a kormány részéről. El akarják vonni a reflektorfényt arról a törvénymódosításról, melynek értelmében a lakosság és az önkormányzatok egyre kevésbé szólhatnának bele a vízi erőművek környékén történő építkezésekbe, különös tekintettel a szemétégetőkre és a hulladéktárolókra.

Hirdetés

A javaslatot tisztán politikai játszmának tartjuk, amelynek semmi esélye nincs a megvalósulásra

– írta a szervezet, hozzátéve, hogy a jogszabály szövegezése ellenkezik az uniós normákkal. Ráadásul az elfogadásához alkotmányos többségre lenne szükség, amely a jelenlegi koalíciónak nem áll rendelkezésére.

Az ujszo.com szemléje szerint azt is elmondták, hogy ha elfogadnák a törvényt, akkor az konkrétan a Tátrában élő összes medvére megadná a kilövési engedélyt, ugyanis az erdei tanyák is lakott területnek számítanak, de az ezek […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/03/szlovakia-medve-medvetamadas-alkotmanymodositas-torveny-kiloves/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Washington folyamatosan végzi az előkészületeket egy Izrael elleni iráni támadás miatt

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter és Erik Kurilla, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának parancsnoka az …