2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kik is azok a tálibok voltaképpen?

Hirdetés

Kik is azok a tálibok voltaképpen?

A terrorral vetekedő fanatizmussal a népességhez képest maroknyian tartják rettegésben a 38 milliós Afganisztánt. Az elvakult szélsőségesek számát 2017-ben 200 ezerre becsülték, és ma sincsenek sokkal többen.

A szovjet megszállás után egy ideig ők uralták az országot, amíg az amerikaiak 2001-ben meg nem fosztották őket hatalmuktól. Pedig akkor még csak rügyezett a talibán.

Omár molla alig hét évvel korábban, 1994 szeptemberében indította a mozgalmat Kandahárban mindössze 50 diákjával. Tulajdonképpen ők a névadók, a tálib ugyanis pastu nyelven tanulót, követőt jelent. A molla indítéka saját elégedetlensége volt: hiányolta, hogy a kommunizmus megdöntése után nem vezették be haladéktalanul az iszlám törvénykezést. Azt ígérte, hogy híveivel megszabadítja Afganisztánt a haduraktól és a bűnözőktől.

Hirdetés

Hónapokkal később már tizenötezer diákja, tálibja volt. Jobbára kilátástalan helyzetben élő, általában szaúdi pénzekből finanszírozott, pakisztáni vallási iskolákban nevelkedő afgán menekültek csatlakoztak a csoportjához.

A szovjetek kiűzése után a mudzsáhidok túlkapásaiba belefásult afgánok általában üdvözölték a tálibokat, akik korai népszerűségüket nagyrészt annak köszönhették, hogy felszámolták a korrupciót, megfékezték a törvénytelenségeket, és biztonságossá tették az utakat, illetve az ellenőrzésük alatt álló területeket. Mindez jótékony hatással volt a kereskedelem felvirágzására.

Békét ígértek, vérontással

A tálibok kezdetben békével áltatták a Pakisztán és Afganisztán között elhelyezkedő, pastu területen élőket. Ha hatalomra kerülnek, helyreállítják a békét és a biztonságot – mondogatták –, majd hozzátették, hogy érvényre juttatják a saría, vagyis az iszlám törvények könyörtelen változatát. Ezt maradéktalanul teljesítették.

Brutálisan bántak honfitársaikkal, kivált a nőkkel – ami nemzetközi tiltakozások, köztük az akkori first lady, Laura Bush tiltakozását is kiváltotta.

A következő években, az 1996 és 2001 közötti uralmuk alatt a tálibok és szövetségeseik afgán civileket mészároltak le. Megtagadták az ENSZ élelmiszer-szállítmányait 160 ezer éhező civiltől, és a felperzselt föld politikáját folytatták. Beláthatatlan termőföldeket égettek fel, és otthonok tízezreit pusztították el.

Betiltották a médiát, betiltották a festményeket, betiltották az embereket vagy más élőlényeket ábrázoló fényképeket és a filmeket. Elhallgattatták a hangszeres zenét – a daf, sajátos dobjuk kivételével.

A lányok és fiatal nők 10 éves koruk után nem járhattak iskolába. A nők kizárólag az egészségügyben dolgozhattak (férfiak ugyanis nem kezelhették a nőket). A férfiaknak szakállat kellett növeszteniük. Az asszonyok csak férfi hozzátartozójuk kíséretében jelenhettek meg nyilvánosan egész testet fedő burkában, ami alól csak a tekintetük villant ki. A saría megszegéséért nyilvánosan megkorbácsolták, sőt kivégezték őket. A házasságtörés általában száz korbácsütéssel járt. A tolvajoknak levágták a karját.

Az ENSZ a tálibokat tette felelőssé az afgán civil áldozatok háromnegyedéért 2010-ben és 80 százalékáért 2011-ben és 2012-ben.

A tálibok egyidőben azzal fenyegetőztek, hogy destabilizálják Pakisztánt. A pakisztáni tálibok egyik legnagyobb visszhangot kiváltó és nemzetközileg is elítélt támadására 2012 októberében került sor, amikor Malala Juszufzai diáklányt hazafelé menet lelőtték Mingora városában.

Ismétlődő történelem

A tálibok rettegett uralmát 2001-ben döntötte meg az amerikaiak bevonulása. Afganisztán csaknem két évtizedes amerikai megszállása alatt az ország egy kicsit közelebb került a civilizációhoz: csökkent a gyermekhalandóság, a lányok iskolába járhattak, az afgánok újra nézhettek tévét, és már az sem lepte meg őket, hogy egyes műsorokat nők vezetnek.

A tálibok a két évtizedet simán túlélték, sőt 2018-ban már egyenrangú partnerként kezelték őket azokon a tárgyalásokon, amelyeken az amerikai kivonulás menetét egyengették.

És miután ez 2021 nyarán végleg bekövetkezett, villámgyorsan, mindössze 10 nap alatt végigsöpörtek Afganisztánon, és újra megdöntötték a kabuli kormányt.

Emberek tízezrei <a href="//index.hu/kulfold/2021/08/21/a-szogesdrot-folott-adtak-at-a-csecsemot-de-megmenekult/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/08/23/a-talibok-felperzselik-a-foldet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A tömeges kitoloncolások miatt lemondott az Egyesült Államok haiti különleges megbízottja

A tömeges kitoloncolások miatt lemondott az Egyesült Államok haiti különleges megbízottja

Lemondott az Egyesült Államok haiti különmegbízottja, éles hangvételű felmondólevelében bírálva a washingtoni vezetést, amiért haiti …