2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kiderült, kit tartottak a világ legrosszabb kémjének

Hirdetés

Kiderült, kit tartottak a világ legrosszabb kémjének

Január elején jelent meg a brit ITV csatornán a Stonehouse nevezetű sorozat, amelynek középpontjában az a John Stonehouse áll, aki egy igen amatőrnek mondható szökési kísérlettel próbált lekerülni a térképről. Bár a széria néhol sokkal inkább fikciós elemekre, mintsem a valóságban megtörténtekre épül, a brit miniszter múltjának jelentős eseményei képezik a gerincét a sztorinak. John Stonehouse a parlamentben végzett munkája mellett ugyanis kémként információkat csepegtetett ki a csehszlovák titkosszolgálatnak, azonban ez csak egy érdekes részlet, ami a „pályafutásával” – már ha lehet annak nevezni –  kapcsolatosan felmerül. 

Stonehouse ugyanis 1974-ben egy tengerparton hagyta a ruháit és az útlevelét, azt a látszatot keltve, mintha vízbe fulladt volna. Majd hamis személyazonosságot felvéve, feleségét és három gyermekét hátrahagyva előbb egy hotelben szállt meg – hogy levesse azt az öltözéket, amelyben „eltűnt” –, majd szeretőjével, Sheila Buckley-vel – aki egyben a titkárnője is volt – Ausztrália felé vették az irányt, hogy ott új életet kezdjenek. A sorozatban a világ legrosszabb kémjeként bemutatott John Stonehouse ezen lépéséből is látszik, tisztában volt vele, hogy elárulta a hazáját, és ezt a több száz oldalra kiterjedő hidegháborús titkosszolgálati akták is alátámasztották – amelyek jelenleg a cseh kormány állambiztonsági archívumában találhatók.

Nem volt kispályás

A Daily Mail által megszerzett dokumentumok szerint Stonehouse együgyű figura volt, aki pont annyira kihasználta kommunista főnökeit, mint amennyire ők őt. Egy 1960 februárjában írt feljegyzés szerint például megesett, hogy a miniszter vizelés közben, a mosdóban csúsztatta az értékes információkat tartalmazó papírfecnit kommunista kapcsolattartója zsebébe, amiért akkor 25 fontot kapott – ez ma már 500 fontot, azaz jelenlegi árfolyamon több mint 220 ezer forintot jelentene. 

Hirdetés

Először a Kolon ügynök nevet használta, amit később Twisterre cserélt, hogy ezzel is mutassa munkaadóinak, profi kémként híve a változásnak. Bár a történetét feldolgozó szériában úgy mutatják őt be, mint a világ legrosszabb kémjét, ahogy a hidegháborús akták alapján is ez mondható el, nem tudott nagy horderejű államtitkokat kiszivárogtatni, mégsem volt  kispályás. Stonehouse-ra Harold Wilson kormányának minisztereként a kommunisták egy felbecsülhetetlen értékű, jövőbeli befektetésként tekintettek, akit profinak tartottak.

1968-ban például, amikor Csehszlovákiában járt, úgy próbálta meg kijátszani a tanácsadóit, hogy fű alatt találkozhasson kommunista kapcsolattartójával, hogy síelés közben futott vele össze egy közel kétezer méter magas hegy tetején. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/01/16/john-stonehouse-kem-brit-miniszter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Helikopterbalesetben meghalt meg két louisianai rendőr

A hatóságok szerint a rendőrség helikoptere egy autópálya mellett lévő nádas mezőre zuhant. A repülési …