2023. december 11., hétfőMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ki rongál a Balti-tenger mélyén?

Hirdetés

Ki rongál a Balti-tenger mélyén?

Október 8-án, nem sokkal hajnali 2 óra előtt tapasztalta a finn gázrendszer-üzemeltető, hogy csökkent a nyomás a Balticconnectorban, a Finnországot Észtországgal összekötő gázvezetékben. Emiatt mindkét oldalon haladéktalanul lezárták a szelepeket.

A két ország gázellátását nem veszélyeztette a leállás.

Utóbb kiderült, hogy a gázszivárgással nagyjából egyidejűleg a Finnországot és Észtországot összekötő kommunikációs vezeték is megrongálódott. Sőt, egy harmadik is – Svédország és Észtország között.

Hirdetés

Nem sokkal később megállapították, hogy „külső behatás” roncsolta az Észtországot Finnországgal összekötő gázvezetéket, és ezt Sauli Niinistö finn elnök is megerősítette.

Finnország szerint az oroszok állhatnak az incidens hátterében.

A finn védelmi erők és a finn kormány magas rangú tagjai határozottan Oroszországot tartják felelősnek

idézte a Telegraph Charly Salonius-Pasternak védelmi szakértőt. A hírre, miszerint a friss NATO-tagállamot, Finnországot ellátó gázvezeték hirtelen szivárogni kezdett, a brit földgázárak csaknem 13 százalékkal emelkedtek.

A Balticconnector 2020 elején beüzemelt balti-tengeri szakasza egyébként 77 kilométer hosszú, és az észtországi Paldiskit meg a finnországi Inkoot köti össze.

Sorra szabotálják a balti-tengeri vezetékeket

Rövidesen fokozzák a Finn-öböl és a Balti-tenger víz alatti szakaszának megfigyelését – jelentette be kilenc nappal a Balticconnector szándékos rongálása után a finn védelmi miniszter. A gyakori ellenőrzést épp a Finnországot Észtországgal összekötő gáz- és távközlési vezeték elleni feltételezett szabotázsakció váltotta ki – mondta Antti Häkkänen.

Nem sokkal később a svéd kormány arról tájékoztatott, hogy megsérült a Svédországot Észtországgal összekötő balti-tengeri távközlési kábel is.

A kárt Svédország kizárólagos gazdasági övezetén kívül észlelték, és a rongálás ellenére a kábel működőképes volt – közölte a svéd polgári védelmi miniszter.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/10/20/finnorszag-svedorszag-esztorszag-balti-tenger-gazvezetek-tavkozlesi-kabel-nato/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …