2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ki a Vastábornok, aki Ukrajna sikerei mögött áll?

Hirdetés

Ki a Vastábornok, aki Ukrajna sikerei mögött áll?

Az ukrán erők nyár végétől kezdve hónapokon keresztül aprólékosan építették fel ellentámadásukat, hogy visszafoglalják Herszont a megszálló orosz erőktől. A Valerij Zaluzsnyij tábornok által irányított hadsereg célja az volt, hogy a precíziós nyugati tüzérség bevetésével elvágja az orosz utánpótlási vonalakat a Dnyeper folyón keresztül, miközben minimalizálja az ukrán veszteségeket a nagyobb orosz haderővel szemben – írja a Financial Times.

A csapások fegyverraktárakat, parancsnoki állásokat és két, Krímhez kötődő hidat céloztak meg. A stratégia Vlagyimir Putyin herszoni vereségében csúcsosodott ki, miután az orosz elnök alig több mint egy héttel ezelőtt visszarendelte csapatait a megszállt városból.

Ukrajna harctéri sikerei mögött, amelyeket Oroszország februári teljes körű inváziója óta elért, annak az embernek a keze áll, akit az ukránok vastábornoknak neveznek.

Hirdetés

„Csodálatos, amikor ismered az ellenséget, tudod, hogyan gondolkozik, és a külföldi támogatók segítségével a gyenge pontjait tudod célba venni. Ezt tette Zaluzsnyij főparancsnok” – mondta Vitalij Markiv, az ukrán nemzeti gárda tisztje, aki részt vett a korábbi ellentámadásban, amely felszabadította az északkeleti Harkivi terület egy részét.

Miben rejlik a Vastábornok ereje? 

Zaluzsnyij képessége, hogy alkalmazkodni tud a gyorsan változó harctérhez, Harkivban is megmutatkozott, ahol csapatai arról számoltak be, hogy az orosz frontvonal „vékonyan őrzötté” vált. Szemben a lassú előrenyomulással, ami a herszoni sikert jelentette, Zaluzsnyij és tábornokai megragadták a pillanatot. Szeptemberben villámcsapásszerű ellentámadást vezettek, amely az orosz katonákat sietve menekülésre késztette – a tankoktól a csizmákig mindent hátrahagyva.

A volt ukrán védelmi miniszter, Andrij Zagorodnyuk Zaluzsnyij sikerét annak tulajdonította, hogy képes volt delegálni és ösztönözni az alacsonyabb beosztású katonákat is, emellett pedig mindig hozzájutott azokhoz az információkhoz, amelyek a gyors reagáláshoz voltak szükségesek.

A helyszínen tartózkodó emberek sokkal jobban ismerik a csatatéri helyzetet, mint akik Kijevben […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/11/18/haboru-orosz-ukran-konfliktus-valerij-zaluzsnyij-herszon-ukrajna-oroszorszag-vlagyimir-putyin-volodimir-zelenszkij/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Földcsuszamlás Kamerunban, több ember meghalt

A mentési munkálatok folyamatban vannak, a katasztrófa további áldozatai után kutatnak – mondta újságíróknak a …