2021. szeptember 25., szombatMa Eufrozina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.25. Eufrozina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kezdődik az afgán sakkjátszma, az oroszok megint nem fognak örülni

Hirdetés

Kezdődik az afgán sakkjátszma, az oroszok megint nem fognak örülni

Matura Tamás Kína-kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint még nem lehet biztosan megmondani, hogy Kínának az előnyére vagy a hátrányára válhat hosszú távon az afganisztáni tálib hatalomátvétel. Ez attól is függ, hogy a tálibok milyen államot akarnak.

Az az eddigi kínai külügyi reakciókból is látszik, hogy Peking egy teljesen más megközelítést fog alkalmazni Afganisztánban, mint az amerikaiak.

Kína elsősorban a gazdasági együttműködés és a tálibokkal való kiegyezésnek lesz a szószólója, ugyanakkor nehézség lehet a számára, hogy nem egyedül próbálja majd az afganisztáni helyzetet valamiféle módon a maga javára fordítani. Oroszországgal, Pakisztánnal, Indiával és azért még a térségben jelen maradó Egyesült Államokkal is számolnia kell

– fejtette ki Matura Tamás az Indexnek.

Hirdetés

Kínának eszköz és egyben cél az Afganisztánba való gazdasági benyomulás, de a geopolitikai érdekek is rendkívül fontosak a számára. Kína nyugati területeinek biztonsága szempontjából kulcsfontosságúnak számít a közép-ázsiai régió – jelentette ki a kutató lapunknak.

Matura Tamás szerint Kínának ezért is nagyon jól át kell gondolnia azt, hogy milyen viszonyt alakít ki a tálibokkal, ugyanis az északnyugati hszincsiangi ujgur területei érintkeznek Afganisztánnal.

Ez Kínának az úgymond puha alteste

– fogalmazott. Azt viszont alaptalan félelemnek tartja a kutató, hogy a tálibok támogatnák az ujgur szeparatizmust, egy ilyen törekvést hatékony gazdasági ösztönzőkkel le tudja szerelni Kína.

Matura Tamás azt is hangsúlyozta, hogy Afganisztán kérdésében egy nagyon soktényezős sakkjátszma kezdődik. Példaként említette, hogy Pakisztánnak rendkívül fontos a szomszédos Afganisztán stabilitása, míg Kínának pedig Pakisztán jelent erős szövetségest India ellenében, vagyis a térségben sokféle érdek fonódik össze.

Több tízezer ember próbál menekül Afganisztánból

Több tízezer ember próbál menekül Afganisztánból

Fotó: Mohammad Javadzadeh / AFP

Egyelőre nehéz megmondani, hogy Kína konkrétan mit nyújthat a tálib vezetésnek, hiszen még az sem látható, hogy pontosan milyen állami berendezkedést akarnak. Jelenleg megpróbálnak progresszívnek és békésnek feltűnni, ha ez hosszú távon is így lesz, akkor Matura Tamás szerint a Kínából érkező technológia, az infrastrukturális beruházások, befektetések lehetnek fontosak a tálib vezetésnek.

Kína egyrészt cserébe hozzáférést kaphat az afganisztáni ásványkincsekhez, másfelől például biztosíthatja az Új Selyemútnak a közép-ázsiai szakaszát. Új útvonalakat, transzport korridorokat alakíthat ki. Biztonságpolitikai szempontból pedig nagyon fontos, hogy biztosíthatja a térséget, és ezzel a saját nyugati területeit. Bőven van lehetőség együttműködésre, itt a kulcskérdés az, hogy a tálibok vajon milyen államot akarnak

– magyarázta a Kína-kutató az Indexnek.

A kérdésre, hogy Kína jelenléte Afganisztánban tovább ronthatja-e az Egyesült Államokkal való viszonyt, Matura Tamás azt mondta: a stabilitás, az hogy ne alakuljon ki egy új terrorállam, és ne induljon el menekülthullám Európa irányába, az Egyesült Államoknak is az érdeke. Ha ezt segíteni tudják a kínaiak, akkor az részben az amerikaiknak is jó, de rossz optikája is lehet a számukra Kína eredményességének.

Egy újabb propagandagyőzelmet jelentene Kínának. Bemutathatnák a világnak, hogy az amerikaiak húsz év alatt sem voltak képeset rendet teremteni, a kínai megoldás azonban sikeres

– fogalmazott Matura Tamás.

Az oroszok szemét is szúrhatja, ha eredményes a kínai benyomulás Afganisztánban. „Oroszország számára frusztráló lehet, hogy ha a másodhegedűs szerepébe kerül a saját korábbi közelkülföldjén” – jegyezte meg a kutató.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/08/21/peking-es-moszkva-erdeke-a-stabilitas-afganisztanban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az ukrán külügyminiszter szerint az Egyesült Államoknak kötelessége országát egymilliárddal támogatnia

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba tárgyalásokat kezdett az Amerikai Egyesült Államok vezetőivel, mert szeretné feltornázni …