2023. február 2., csütörtökMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.02. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kezd kicsúszni a résztvevők kezéből az ázsiai fegyverkezési verseny

Hirdetés

Kezd kicsúszni a résztvevők kezéből az ázsiai fegyverkezési verseny

Az egyik sarokban az Egyesült Államok és szövetségesei, Japán és Dél-Korea. A másik sarokban Kína és partnere, Oroszország. A harmadikban pedig Észak-Korea. Mivel mindegyikük egy lépéssel a másik előtt akar járni, mindannyian egy ördögi körbe kerültek, amely egyre inkább kicsúszik a kezükből. Végül is, ami valakinek elrettentés, az a másiknak eszkaláció − írta meg a CNN.

Továbbra is látni fogjuk ezt a gyorsuló spirált Kelet-Ázsiában, ahol nincsenek korlátozó intézkedések, nincs fegyverzet-ellenőrzés

− mondta Ankit Panda, a Carnegie Endowment for International Peace nukleáris politikai szakértője a CNN-nek.

A japán vezetők múlt heti washingtoni látogatása rávilágított erre a tényre. Pénteken, Joe Biden amerikai elnökkel folytatott találkozója után Kisida Fumio japán miniszterelnök aggodalmát fejezte ki Kína kelet-kínai-tengeri katonai tevékenysége és a Tajvan felett augusztusban átlőtt, Japánhoz közeli vizeken landoló ballisztikus rakéták kilövése miatt.

Hirdetés

Kisida óva intette Pekinget attól, hogy megpróbálja „megváltoztatni a nemzetközi rendet”, és kijelentette, hogy Japán, az Egyesült Államok és Európa számára „feltétlenül szükséges”, hogy egységesen lépjen fel Kínával szemben. Szavai alig néhány nappal azután hangzottak el, hogy amerikai és japán miniszterek vészjóslóan beszéltek „a (kínai) nukleáris arzenál folyamatos és gyorsuló bővüléséről”.

Észak-Korea és Kína szerint azonban Japán az agresszor. Tokió a közelmúltban ígéretet tett arra, hogy megduplázza védelmi kiadásait, miközben olyan fegyvereket szerez be, amelyek alkalmasak kínai és észak-koreai területen lévő célpontok támadására. Aggodalmaik pedig csak fokozódtak azzal, hogy néhány nappal ezelőtt bejelentették, hogy az amerikai haditengerészet új csapattelepítéseket tervez Japán déli szigeteire, beleértve az új mobil hajóelhárító rakétákat, amelyek célja, hogy meghiúsítsanak egy esetleges pekingi csapást.

Az Egyesült Államok és Japán számára ezek a lépések az elrettentésről szólnak, Peking számára pedig az eszkalációról.

Kísért a múlt

Kína azt állítja, hogy aggodalmainak történelmi okai vannak. Attól tart, hogy Tokió visszatér a második világháború korszakának katonai expanziójához, amikor a japán erők Ázsia hatalmas területeit ellenőrizték, és ennek terhét Kína viselte. Mintegy 14 millió kínai halt meg, és akár 100 millióan menekültek el a Japánnal 1937 és 1945 között zajló nyolcéves konfliktus alatt.

Peking ragaszkodik ahhoz, hogy a tervek, amelyek között szerepel, hogy Japán nagy hatótávolságú, „ellencsapásra alkalmas” fegyvereket, például Tomahawk rakétákat szerezzen, amelyek Kínán belüli támaszpontokat találhatnak el, azt mutatják, hogy Tokió ismét Kelet-Ázsia békéjét fenyegeti.

A kritikusok azonban azt gyanítják, hogy Kínának hátsó szándéka van a történelmi sebek felemlegetésével: elvonja a figyelmet saját katonai fejlesztéséről.

Rámutatnak, hogy miközben Peking hangosan elutasítja az Egyesült Államok és Japán aggodalmait saját növekvő katonai erejével kapcsolatban, a Japánhoz közeli területeken növeli haditengerészeti és légierőit, miközben a Kelet-kínai-tengeren lévő, lakatlan, Japán által ellenőrzött Szenkaku-szigeteket szuverén területnek tekinti.

December végén Japán közölte, hogy 2022-ben 334 napon, azaz 2012 óta − amikor Tokió megszerezte a szigetek egy részét egy japán magántulajdonostól − a legtöbb napon észleltek kínai kormányhajókat a Kínában Diaojuként ismert szigetek körüli összefüggő övezetben. December 22. és 25. között kínai kormányhajók csaknem 73 egymást követő órát töltöttek a szigetek előtti japán felségvizeken, ami 2012 óta a leghosszabb ilyen behatolás.

Kína Oroszországgal való partnerségének erősítésével is emelte a feszültséget. Egy külügyminisztériumi tisztviselő a CNN-nek nemrégiben azt mondta, hogy ez nemcsak az amerikai–japán megállapodások egy részét ösztönözte, hanem Oroszország ukrajnai inváziója is „sebességbe kapcsolta a dolgokat”, tekintve, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai vezető demonstrálta szoros kapcsolatukat a pekingi olimpiát megelőzően.

Oroszország továbbá a Csendes-óceánon is megmutatta katonai képességeit, többek között decemberben, amikor hadihajói kínai hajókkal és repülőgépekkel együtt egyhetes éleslövészeti gyakorlatot tartottak a Kelet-kínai-tengeren.

Peking agressziója különösen jól látható volt, amikor Tajvanról volt szó, a 24 millió lakosú, önrendelkező szigetről, amelyet a Kínai Kommunista Párt saját területének tekint, annak ellenére, hogy soha nem volt az ellenőrzése alatt.

Hszi nem zárta ki a katonai erő alkalmazását annak érdekében, hogy a szigetet Peking ellenőrzése alá vonja, és Kína fokozta agresszív katonai tevékenységét a sziget körül, különösen Nancy Pelosi akkori amerikai házelnök augusztusi látogatása óta. A Pelosi látogatását követő napokban Kína példátlan katonai gyakorlatokat tartott a sziget körül, több rakétát lőtt ki a felségvizek közelében, és harci repülőgépeket küldött a szigethez.

Még a múlt héten Kína 28 harci gépet küldött át a Tajvani-szoros középvonalán, köztük J–10, J–11, J–16 és Szu–30 vadászgépeket, H–6 bombázókat, három drónt és egy korai előrejelző és felderítő repülőgépet. Ez a gyakorlat tükrözte a karácsonyi hasonló gyakorlatot, amikor a Népi Felszabadító Hadsereg 47 repülőgépet küldött át a középvonalon.

Az ilyen akciók közepette az Egyesült Államok eltökéltsége erős maradt. Washington továbbra is jóváhagyta a szigetnek történő katonai eladások egyre bővülő listáját, összhangban a tajvani kapcsolatokról szóló, törvényben foglalt kötelezettségeivel.

Észak-Korea nukleáris […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/01/17/azsia-japan-kina-eszak-korea-del-korea-egyesult-allamok-fegyverkezesi-verseny/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nyitva maradt ajtón szöktek ki a csimpánzok egy svéd állatkertben

Nyitva maradt ajtón szöktek ki a csimpánzok egy svéd állatkertben

Az intézmény közleménye szerint „nem megfelelő munkafolyamatok és emberi hiba” vezetett oda, hogy december közepén …