2022. május 19., csütörtökMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
2022.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kétszáz év után először maradnak orvos nélkül a kanadai szigeten

Hirdetés

Kétszáz év után először maradnak orvos nélkül a kanadai szigeten

A legközelebbi orvos hat óra oda- és visszautazással lesz megközelíthető komppal, ami erős tengeri viharoknak lehet kitéve.

Ha belegondolunk, hogy 1792 óta ez az első alkalom, hogy nincs állandó orvosuk, az embernek elakad a szava, és tényleg rájön, hogy valami nagyobb dolog történik. Ez olyasvalami, amire már régóta számítottunk. Nem egyik napról a másikra történt.

– mondta Paddy Daly, az Open Line című népszerű újfundlandi rádióműsor házigazdája.

Hirdetés

A válság kezdete

Mióta a tőkehalhalászat az 1990-es évek elején összeomlott, Új-Fundland és Labrador tartomány küzd a gazdasági fellendülésért.

De a tartomány demográfiai válsággal is küzd, a halálozások száma meghaladja a születésekét, és a lakosok elvándorlása is egyre nagyobb. A legutóbbi országos népszámlálás során Új-Fundland és Labrador szigetei voltak az egyedüli olyan területek az országban, ahol 2016 óta csökkent a lakosság száma, és nehezen tudja megtartani a régióba érkező bevándorlókat. Az elvándorlás a legkeményebben a kisebb településeket sújtotta.

Emblematikus orvoshiány

Az orvoshiány a nyomorúságos helyzet jelképe lett. Még a 2013-as The Grand Seduction (A nagy csábítás) című kanadai vígjátékot is megihlette. A filmben Tickle Head falusi lakói keményen dolgoznak azon, hogy egy orvost csalogassanak a közösségbe, mégpedig úgy, hogy hamis krikettmeccseket rendeznek, és pénzt hagynak a rakparton. 

Közel 100 ezer újfundlandi lakos nem jut háziorvoshoz.

Az embereknek el kell gondolkodniuk azon, hogy elköltöznek-e, hogy közelebb legyenek az egészségügyi ellátáshoz, vagy maradnak – írja a Guardian.

(Borítókép: A Fogo-sziget. Fotó: michel Setboun/Corbis a Getty Images)

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/05/04/kanada-uj-fundland-labrador-fogo-sziget-orvoshiany-demografiai-valsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bevetik az oroszok Zadirát, a pusztító lézerfegyvert

Bevetik az oroszok Zadirát, a pusztító lézerfegyvert

Oroszország szerdán közölte, hogy új generációs lézerfegyvereket használ Ukrajnában drónok és egyéb harci eszközök elpusztítására. Vlagyimir …