2022. november 29., keddMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.29. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kérdésessé válhat a 3000 milliárd forintos uniós pénzek idei jóváhagyása

Hirdetés

Kérdésessé válhat a 3000 milliárd forintos uniós pénzek idei jóváhagyása

A Bloomberg és a Népszava is azt jelzi előre, hogy november 22-én nem fog tárgyalni az Európai Bizottság a magyar helyreállítási programokról, mert még a találkozó előtt ugyanerről vitát kezdeményeztek az Európai Parlamentben is. A parlament elegendő számú frakciója indítványozta a vitát, amelyet így mindenképpen napirendre kell hogy vegyenek. 

A baj az, hogy ha a magyar javaslatok tárgyalása túlcsúszik november 22-én, akkor nagyon kevés ideje marad az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Ecofinnak, hogy alaposan értékelje az eddigi magyar lépéseket idei utolsó ülése, december 6-a előtt. Viszont Magyarország számára azért létfontosságú az idei döntés, mert különben elúszhat a mintegy 3000 milliárd forint. Nehezített pálya, hogy ugyanezt az uniós kormányoknak is jóvá kell hagyniuk december 31-e előtt.

A legrosszabb esetben az is elképzelhető, hogy nem a december 6-i lesz a pénzügyminiszterek idei utolsó ülése, hanem karácsony előtt összehívnak még egyet. Végleges döntés az esetleges halasztásról még nincs.

Hirdetés

Több területen lényeges az idei döntés. A jogállamisági eljárásban jegelt 3000 milliárd forintról uniós jogszabály rendelkezik, hogy év végéig döntésnek kell születni, másként elesünk a pénztől. Ugyanez vonatkozik az unió helyreállítási alapjából nekünk ítélt mintegy 2300 milliárd forint hetven százalékára is.

Van zsarolási potenciál

A Bloombergnek nyilatkozó svéd, finn, dán és holland uniós diplomaták azt pedzegették, hogy több időre van szükségük a magyar terv alapos értékeléséhez és országaikban az eljárásokat előzetesen le kell zárniuk.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/11/17/unios-forrasok-jogallamisag-ecofin-europai-parlament-dontes-halasztas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Elképesztő bejelentést tett Putyin

“Különös figyelmet fordítunk a közös közlekedési és logisztikai infrastruktúra fejlesztésére, valamint a kölcsönös kereskedelmet és …