2021. április 21., szerdaMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Képzelje el, hogy óránként felkeltik, mint Navalnijt

Hirdetés

Képzelje el, hogy óránként felkeltik, mint Navalnijt

Az alváshiánynak súlyos hatása van az egészségünkre, a tudatunkra és a cselekedeteinkre. Az elmúlt évszázadokban gyakran alkalmazták fizikai bántalmazásként, a kínzás eszköztárának e kegyetlen formáját. A XVI. századi boszorkányüldözés során még az ítélethozatal előtt napokig megfosztották a „bűnös” asszonyokat az alvástól, aminek következtében azok hallucinálni kezdtek, és az így született vallomás alapján könnyen megszülethetett a súlyos ítélet.

A kialvatlanság vallomásra késztet

A második világháború hadifogolytáboraiban, elsősorban az ázsiai telepeken a kínzások között szintén szerepelt az alvás megvonása, mindenekelőtt „lélekbetörési” és vallomástételi célból. Dél-afrikai börtönökben az apartheid idején, még a hatvanas években is, akárcsak Nagy-Brittanniában, a hadifoglyok kihallgatását vezető divízió egyik leghatásosabb vallatási formájaként tartották számon. A hírhedt PWIS ketrecekbe zárta a foglyokat, akik a szűk térben képtelenek voltak elaludni. Az Egyesült Államok hadseregében egészen a XXI. század elejéig engedélyezett kihallgatási eszköznek számított ez. Azért nem tekintették kínzásnak, mert a látható fizikai következményeit nehezen lehetett bizonyítani. Az ENSZ azonban határozottan a fizikai és lelki szenvedés részének tartja, és tiltja az alvásmegvonás alkalmazását, amely súlyos fájdalommal és szenvedéssel jár.

Dr. Vida Zsuzsanna neurológus-szomnológus Alekszej Navalnij kínzása kapcsán az Indexnek elmondta:

Hirdetés

Az alváshiány 72 óra múlva pszichotikus állapotot idéz elő. Ha a vegetatív idegrendszer, amely a légzést, a szívműködést tartja fenn, összeomlik, a kínzási módszer akár végzetes kimenetelű is lehet.

E kínzás idő előtti felfüggesztése azonban nem feltétlenül okoz tartós károsodást – adta tudtunkra a szakember.

A kialvatlanság megbetegít, de ölhet is

Az alváshiányt az alvástudomány jegyzi, mint az egyik ismert alvászavart, amelynek súlyosabb formája alvásbetegségnek számít. A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás álmosságot, levertséget, esetlenséget, fáradtságot okoz, jelentősen befolyásolja az agyat és a kognitív funkciókat. A Magyar Alvás Szövetség alvásintézetében, a Budapesti Alvásközpontban gyakran találkoznak kialvatlan emberekkel, akiknek az állapotán az alapos diagnózist követően megfelelő, alvást segítő módszerek alkalmazásával segítenek. A részleges alváskorlátozás és az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/04/03/kepzelje-el-hogy-orankent-felkeltik-mint-navalnijt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Véget ért a román kormányválság

Véget ért a román kormányválság

Florin Citu marad a miniszterelnök Romániában, a kormányt alkotó jobbközép politikai alakulatok pedig a koalíciós …