2022. augusztus 11., csütörtökMa Zsuzsanna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2022.08.11. Zsuzsanna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Kémműholdat lőttek fel Iránnak az oroszok

Hirdetés

Kémműholdat lőttek fel Iránnak az oroszok

Az orosz Roszkozmosz űrügynökség augusztus 9-re tűzte ki a műhold indítását, amelyet egy 12. századi perzsa matematikus után „Khayyam”-nak neveztek el, az Iránnal közel négy éven át tárgyalt megállapodás értelmében. Oroszország beleegyezett a Kanopus-V rendszer megépítésébe és felbocsátásába, amely egy olyan nagy felbontású kamerát tartalmaz, amely Teheránnak eddig soha nem látott képességeket biztosítana, beleértve az Izraelben és a Perzsa-öbölben található, nemzetbiztonságilag érzékeny létesítmények szinte folyamatos megfigyelését − írta meg a The Washington Post

Irán azonban nem biztos, hogy azonnal átveheti a műhold irányítását. Oroszország, amely az Ukrajna elleni öt hónapja tartó támadás alatt még mindig nem érte el katonai céljait, közölte Teheránnal, hogy a műholdat több hónapig vagy még tovább tervezi használni, hogy fokozza a katonai célpontok megfigyelését ebben a konfliktusban − mondta el a lapnak két, névtelenséget kérő tisztviselő.

A Khayyam műholdat egy orosz Szojuz rakétával indítják a kazahsztáni Bajkonur űrállomásról. A Roszkozmosz közleménye megerősítette, hogy a keddi indítással „az Iráni Iszlám Köztársaság kérésére távérzékelő berendezéseket helyeznek pályára”.

A Washington Post tavaly […]

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/08/06/kemmuhold-oroszorszag-iran/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Spórolnak a rezsin, csak éjszaka lesz kivilágítva a karácsonyi vásár

Spórolnak a rezsin, csak éjszaka lesz kivilágítva a karácsonyi vásár

A korábbi évektől eltérően a bécsi Rathausplatzon a karácsonyi vásár fényeit csak éjszakára kapcsolnák fel, …