2023. szeptember 22., péntekMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
2023.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Katasztrofális robbantás történt Ukrajnában, megkezdődött az evakuáció

Katasztrofális robbantás történt Ukrajnában, megkezdődött az evakuáció

Cikkünk állandóan frissül, eddig – többek közt – ezekről számoltunk be:

  • Kedd hajnalban óriási árvíz indult útjára, miután a gát egy része átszakadt, feltételezhetően egy robbanás következtében. A víz már most elöntött több települést, de még nem tudni biztosan, hogy mekkora terület kerül víz alá.
  • A veszélyeztetnek térségben megkezdődött az evakuáció.
  • A robbanásnak komoly következményei lehetnek még egy nukleáris létesítményre nézve is.
  • A gát vízszintje rekordmagas lehetett a robbanás előtt, és már az utóbbi napokban is károk keletkezhettek az építményben, valamint tavaly ősszel is volt ott legalább egy robbanás.
  • Az ukrán elnök rendkívüli ülést hívott össze.

Videók készültek a robbanásról

A Dnyeper folyón, Herszon közelében, orosz megszállás alatt álló területen lévő gát felrobbantásáról előszőr az orosz és ukrán nyelvű közösségi médiában jelentek meg a hírek. Azóta már néhány videófelvételt is közzétettek a helyszínről, többek közt az alábbit is.

#BREAKING: Nova Kakhovka Dam on the Dnipro River is destroyed above Kherson and 80 other settlements. pic.twitter.com/u8QxY4HQiK

— Ukraine Front Lines (@EuromaidanPR) June 6, 2023

Az egyik felvételen – amelynek hitelességét egyelőre nem tudtuk ellenőrizni – állítólag még a gát felrobbantásának pillanata is látható. (Frissítés:  időközben kiderült, hogy az utóbbi videón egy korábbi robbanás látható a gátnál, erről alább írunk részletesen. A fentebb látható, beágyazott videót azonban több magas rangú ukrán tisztviselő is megosztotta, így annak hitelességét egyelőre nincs okunk kétségbe vonni).

A brit The Guardian azt írja, hogy orosz részről Nova Kahovka kinevezett polgármestere először cáfolta a közösségi médiában megjelent értesüléseket a gát felrobbantásáról. Később a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség viszont arról számolt be, hogy felrobbant a gát. Az oroszok azóta „terrorcselekményként” emlegetik a történteket (rendszerint az ukrán szabotázsakciókat szokták így jellemezni).

A robbantásról az ukrán hadsereg is kiadott már egy közleményt. Abban azt írták, hogy az orosz hadsereg hajtotta végre az akciót, és hogy jelenleg is zajlik a következmények, a lehetséges károk felmérése.

Olekszandr Produkin herszoni kormányzó nemrég azt írta, hogy megkezdték az evaukációt azokban a falvakban, amelyek víz alá kerülhetnek. Anton Herascsenko ukrán belügyminiszteri tanácsadó pedig arról számolt be, hogy

a víz szintje 5 órán belül „kritikus” tartományba érhet.

Egyben felszólította a megszállt területeken élőket is arra, hogy meneküljenek el a veszélyeztetett helyekről.

Miért katasztrofális, ami történt?

A 30 méter magas, több mint 3 kilométer hosszú gát még 1956-ban épült, a kahovkai vízerőmű részeként,

ÉS EGY NAGYOBB TÓnyi vizet tartott vissza.

A The Guardian szerint a gát mögött nagyjából annyi víz volt, mint amennyi a 4400 négyzetkilométeres utahi Nagy Sóstóban található. 

A portál szerint még az sincs kizárva, hogy a háború előtt több százezer lakossal rendelkező Herszon városát is elönti az árvíz. Másrészt viszont a Krím-félsziget, a zaporizzsjai atomerőmű vízellátását, illetve Ukrajna energiaellátását is megnehezítheti a gát felrobbantása,

Az ukrán rendőrség is evakuációra szólított fel

Az ukrán rendőrök a közösségi médiában közzétettek egy felhívást, amelyben felsoroltak 9 olyan, a Dnyeper jobb partján lévő települést, amelyet elönthet a víz. Hozzátették azt is, hogy Herszon városának egy része, a Korabel sziget is víz alá kerülhet.

A veszélyeztetett területen élőket arra kérték, hogy

  • kapcsoljanak ki minden elektromos készüléket;
  • vigyék magukkal a hozzátartozóikat, kisállataikat, illetve  minden nélkülözhetetlen dokumentumot és tárgyat;
  • és kövessék a katasztrófavédelmisek és a rendőrök utasításait.

Az oroszok szerint 80 település kerülhet víz alá 

A TASZSZ orosz állami hírügynökség katasztrófavédelmi források alapján azt írta, hogy mintegy 80 települést önthet el a víz. Azt, hogy pontosan mely települések érintettek, egyelőre nem sorolták fel.

Az ukránok eddig név szerint Mikolajivka, Olhivka, Lijovo, Tjahinka, Ivanivka, Tokarivka, Ponitativka, Pridniprovszke és Szadova településeket sorolták fel a veszélyeztetettek közt.

Már korábban is károk keletkezhettek a gátban 

Evan Hill, a The Washington Post újságírója osztotta meg a Maxar Technologies nevű vállalat műholdas felvételeit, amelyeken az látható, hogy a gátban már az utóbbi napokban is károk keletkezhettek.

New satellite imagery of the Khakovka dam from June 5 shows evidence that a section of the roadway and sluice gates had been recently damaged or destroyed.

(Left: May 28, Right: June 5)

????: @Maxar pic.twitter.com/o6StIwIoJr

— Evan Hill (@evanhill) June 6, 2023

Az első fotó május 28-án készült, a második pedig június 5-én. Az utóbbin az látható, hogy a gát egy szakaszán akkora kár keletkezett, hogy az út is beszakadt.

Videó készült arról, hogy milyen területeket önthet el a víz

Arról, hogy a víz milyen területeket önthet el, szintén készült már egy videó.

Prior to whatever happened overnight, the Kakhovka Reservoir had reached unprecedentedly high levels. This was likely due to Russian forces keeping too few gates open, the NYT reported, just months after letting the reservoir sink to historic lows: https://t.co/g9sGjPNTt9 pic.twitter.com/mKuGFakb3M

— Evan Hill (@evanhill) June 6, 2023

Evan Hill mindehhez azt is hozzátette egy másik bejegyzésben, hogy a vízszint a robbantás előtt példátlanul magas szinten volt, szerinte azért, mert az orosz erők túlságosan kevés kaput tartottak nyitva az utóbbi hetekben (az előző hónapokban pont ennek ellenkezője volt a jellemző, akkor történelmien alacsony szintre esett vissza a vízszint).

A The Guardian szerint a gátat – normál esetben – felügyelő ukrán vállalat, az Ukrhydroenergo már május 25-én is szóvá tette, hogy az oroszok nem megfelelően kezelik a gátat, és hogy emiatt a Zaporizzsjai területen már akkor is elöntött pár települést a víz. Sőt, május elején


A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/06/06/haboru-oroszorszag-ukrajna-nova-kahovka-gat-felrobbantasa-termeszeti-katasztrofa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

25 éven át tartották fogva egy romos szobában a nőt, most fél, ha meglát egy embert

A nőt egy törmelékkel és szeméttel teli szobában tartották fogva, élelmet pedig egy ablakon keresztül …