2021. január 20., szerdaMa Sebestyén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.20. Sebestyén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / „Kárpátalján továbbra is kérhetjük magyarul a kávét”

Hirdetés

„Kárpátalján továbbra is kérhetjük magyarul a kávét”

Január 16-tól jön a teljes ukránosítás, valamint pénzbírsággal sújtják a szolgáltatókat, akik nem az államnyelven szolgálják ki vásárlóikat − jelentette ki Tarasz Kreminy, ukrán államnyelvvédelmi biztos, amely bejárta a kárpátaljai sajtót. Ezzel kapcsolatban kereste meg a kárpátalja.ma Csernicskó István nyelvész-professzort, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorát.

A nyelvész részletesen beszélt a már említett jogszabályról, amely 2021. január 16-tól fokozatosan lép életbe, ám lesznek olyan cikkelyek is, amelyek csak 2030-ban válnak hatályossá.

A professzor kiemelte:

Hirdetés

Egyértelmű, hogy az állam nem azt az utat választja, hogy párbeszédet folytatva az állampolgáraival megteremti az államnyelv támogatásának feltételeit, hanem arra akar minket erővel és erőszakkal rákényszeríteni, hogy mindig, mindenhol, minden körülmény között ukránul beszéljünk.

A jogszabály egyik pontja a szolgáltató szférára vonatkozik, amellyel kapcsolatban álhíreket terjesztenek, miszerint kizárólag ukrán nyelven […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/01/08/jogszabaly_nyelv_ukrajna_karpatalja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pénzmegvonással fenyegeti a magyar kormányt az Európai Bizottság alelnöke

Pénzmegvonással fenyegeti a magyar kormányt az Európai Bizottság alelnöke

Nagyon erős eszközt adtak a kezünkbe az állam- és kormányfők a jogállamisági rendelet támogatásával, amely …