2021. augusztus 2., hétfőMa Lehel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Lehel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Jóval több halálos áldozatot követelt volna az erdélyi árvíz, ha megépül az aranybánya

Hirdetés

Jóval több halálos áldozatot követelt volna az erdélyi árvíz, ha megépül az aranybánya

Erdélyben Lucian Bode román belügyminiszter elmondása szerint 13 települést érintett az árvíz, de a legdurvábban Verespatak és a hozzá tartozó települések szenvedték meg a természeti katasztrófát.

Verespatak világörökségi védelmét zászlójára tűző egyesület hosszú távon az aranykitermelés ellen küzd, a jelenlegi válsághelyzetben viszont adományokat gyűjt a károsultak számára.

A francia nemzetközi közszolgálati adó, az RFI román nyelvű adásának nyilatkozó  Tică Darie aktivista arról beszélt, hogy az állami hatóságok egyelőre semmi érdemit nem tettek a károsultak megsegítéséért.

Az első szállítmányok, amiket gyűjtöttünk, hétfőn érkeznek meg, ahogy a konténerek is, ahol az árvízkárosultak ideiglenesen szállást kaphatnak.

Hirdetés

Az aktivista kiemelte, hogy a gyulafehérváriak és a kolozsváriak szolidaritásának köszönhető, hogy egyelőre elég élelem és ruha gyűlt össze. Tică arról is beszélt, hogy Verespatak történelmi központja, és az UNESCO-listára esélyes római kori tárnák egyelőre nem sérültek. 

Tică Darie a tervezett bánya kapcsán azt mondta:

ha a tervek szerint felépült volna Verespatakra a bánya zagytározója, akkor valószínűleg most a holtakat számolgatnánk.

– 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/07/20/erdely-arviz-verespatak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Zárt autóban maradt kislány halt meg Boszniában

Négyéves kislány holttestére bukkantak egy zárt autóban az északnyugat-boszniai Donja Piskavicában – közölte a helyi sajtó …