2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Jön a második menet, nagy összecsapás várható Brüsszelben

Hirdetés

Jön a második menet, nagy összecsapás várható Brüsszelben

Az uniós vezetőknek a héten nem sikerült megegyezniük arról, hogy ki töltse be az EU vezető tisztségeit. Mi lesz a következő lépés Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke számára, és hol tartanak Európa nagyágyúi? A Politico egy elemző cikkében próbálta megválaszolni a legnagyobb kérdéseket a nagy csúcspozíciók szétválasztásával kapcsolatban.

Mint írták, az a jobbközép Európai Néppárt (EPP), amely győztese lett az európai választásoknak,

növelte a tétet azzal, hogy a győzelmét követően nagyobb szeletet kért magának a vezető pozíciók elosztásánál. 

Hirdetés

Egy hétfői csúcstalálkozón az EPP azt szorgalmazta, hogy ne csak az Európai Bizottság következő elnökét adhassák ők (Ursula von der Leyen személyében), hanem az Európai Tanács elnökének ötéves megbízatását osszák el fele-fele arányban a Szocialisták és Demokraták pártcsaládjával (S&D). Ez pedig felbosszantotta a szocialistákat, az Európai Parlament második legnagyobb frakcióját.

Az EPP meggyújtotta a tüzet, amelyet már nem tudnak irányítani

– mondta egy uniós tisztviselő, aki a cikkben idézett többi képviselőhöz hasonlóan névtelenül nyilatkozott, hogy az EU legfelsőbb vezetéséről beszélhessen. „Ha folytatják ezt a zsarnokoskodást, akkor Charles Michel legnagyobb álma, hogy Ursula ellen felléphessen, valósággá válik” – utalva az Európai Tanács elnökének arra a tervére, hogy meghiúsítsa Von der Leyen második ciklusbeli ambícióit.

A következő lépés tehát az EU vezetői számára az, hogy a színfalak mögötti tárgyalásokat megduplázzák, hogy Von der Leyen az uniós vezetők június 27–28-i brüsszeli találkozóján megszilárdíthassa a pozícióját.

De ez nem ilyen egyszerű. Minél tovább tart a jelenlegi csúcspozíciók – Von der Leyen a bizottság élén, a portugál António Costa az Európai Tanács elnökeként, a máltai Roberta Metsola az Európai Parlament házelnökeként és az észt Kaja Kallas kül- és biztonságpolitikai vezetőként – felosztásának megvitatása, annál inkább fennáll a veszélye, hogy aláássák ezeket a pozíciókat. 

A másik nagy kérdés: mit akar valójában Giorgia Meloni?

Aztán ott van Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, aki az EU Parlamentben a kemény jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójának tagja. Figyelmeztető lövéseket adott le, hogy nem örül annak, hogy kizárják a koalíciós partnerek – az EPP, a szocialisták és a liberálisok – részvételével zajló csúcspozíciós tárgyalásokból.

Ha az Olasz Testvérek nevében kell beszélnem, akkor azt kell mondanom, hogy egyelőre számunkra lehetetlen Ursula von der Leyen vagy a többiek mellett szavazni, mert nem ismerjük a politikai terveket

– mondta Nicola Procaccini, a Meloni-féle Olasz Testvérek pártjának európai parlamenti képviselője. 

Meloni rámutatott, hogy képviselőcsoportja (Európai Konzervatívok és Reformisták, ECR) jelenleg a harmadik legnagyobb a 720 fős Európai Parlamentben, megelőzve ezzel a liberálisokat. „Amikor az Európai Tanácsban voltunk, egyesek úgy érkeztek a csúcspozíciókat érintő javaslatokkal, hogy nem is gondolkodtak el azon, hogy mik a választók iránymutatásai és prioritásai” – mondta Meloni szerdán. Viszont mivel az ECR nem lesz tagja a Von der Leyent támogató koalíciónak, a három centrista párt vezető tárgyalópartnerei nem látják, miért kellene részt vennie a háttérben zajló egyeztetéseken.

Az olasz kormányfő a követeléseket illetően nyitott lapokkal játszik,

hiszen nem titok, hogy a következő Bizottságban Rómát a gazdasági tárca élére szeretné ültetni, valamint az ECR-nek ügyvezető alelnöki vagy alelnöki címét szeretne.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/22/brusszel-europai-unio-vezetok-valasztas-ursula-von-der-leyen-giorgia-meloni-europai-bizottsag-tanacs-parlament/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Joe Biden már meg is nevezte, kinek az elnökjelöltségét támogatja, Donald Trump rögtön reagált – Minden, amit Joe Biden visszalépésével kapcsolatban tudni érdemes – kövesse az Indexen!

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/kulfold/2024/07/21/amerikai-egyesult-allamok-feher-haz-elnokvalasztas-joe-biden-donald-tump-kamala-harris-demokratak/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …