2024. július 18., csütörtökMa Frigyes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.18. Frigyes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Jöhet a fordulat: amerikai katonai vállalatok települhetnek Ukrajnába

Hirdetés

Jöhet a fordulat: amerikai katonai vállalatok települhetnek Ukrajnába

A Kijevnek nyújtott amerikai támogatás eddig anyagi és tárgyi segélyekre korlátozódott. Ennek több oka is van, kezdve attól, hogy az Egyesült Államok közvéleménye valószínűleg nem lenne hajlandó támogatni egy újabb költséges katonai beavatkozást egy másik kontinensen, egészen addig, hogy Washington nyilvánvalóan szeretne elkerülni egy világháborús konfrontációt Oroszországgal.

Miközben Joe Bidenék igyekeznek egy lépés távolságot tartani a Magyarország szomszédságában tomboló konfliktustól, az amerikai szerepvállalás egyik fontos részletével kapcsolatban kezdenek felmerülni nyilvánvaló problémák.

Hirdetés

Történt ugyanis, hogy az Egyesült Államok hadserege még a 2022-es orosz invázió előtt kivonta a teljes katonai háttérszemélyzetét (például a kiképzőket és a mérnököket) Ukrajnából, ezzel pedig megágyazott egy sor későbbi logisztikai problémának.

Nem hatékony a jelenlegi rendszer

Joe Biden és kormánya azóta is határozottan ellenzi, hogy ukrán területen amerikai csapatok – akár csak haditechnológiai szakértők formájában – segédkezzenek az Ukrán Fegyveres Erők Oroszországgal folytatott harcában. Azonban az amerikai haditechnológia üzemeltetéséhez, javításához és karbantartásához az ukránoknak szüksége van ilyen személyzetre. Ezt a problémát a Fehér Ház most úgy tervezi megoldani (valamint a konfliktusba való belesodródást elkerülni), hogy nem a hadsereg, hanem a védelmi minisztériummal szerződésben álló, privát katonai vállalatok küldenének oktatókat, szakértőket és kiképzőket Ukrajnába.

Milyen katonai vállalatok?

Az amerikai katonai vállalatok, más néven védelmi vállalatok vagy hadiipari vállalatok olyan cégek, amelyek katonai technológiák, fegyverek és egyéb hadieszközök fejlesztésével, gyártásával és karbantartásával foglalkoznak. Ezek a vállalatok szorosan együttműködnek az amerikai kormánnyal és annak különböző védelmi szervezeteivel, például a Pentagonnal. Ilyen például a Boeing. Az amerikai védelmi cégek történetéről ebben a cikkünkben olvashat bővebben. 

Ezek a kifejezetten eszközgyártással és karbantartással foglalkozó vállalatok nem összetévesztendők a szintén privát katonai vállalatoknak nevezett entitásokkal (angol betűszóval PMC-kkel), amelyek szerződéses katonákat alkalmazó magáncégek. Ilyen volt például a Wagner-csoport Oroszországban.

A jelenlegi óvatos Ukrajna-politika egyik legfontosabb betegsége, hogy a harcokban súlyosan megrongálódott amerikai katonai felszereléseket nem lehet Ukrajnában megjavítani. A kelet-európai országban sem megfelelő szaktudás, sem megfelelő infrastruktúra nincs például egy M1 Abrams tank helyrekalapálásához. Ezért az amerikából származó hadieszközöket Lengyelországba, Romániába vagy más NATO-országokba kell kivinni javításra, ami hosszú időt vesz igénybe, és sokkal több pénzbe kerül, mintha a gyártócégek kitelepülnének Ukrajnába, és helyi szinten oldanák meg a „termékeikkel” kapcsolatos problémákat.

Amerikai katonák M1A2 Abrams harckocsikkal gyakorolnak Nowa Debában, Lengyelországban 2023. április 12-én

Amerikai katonák M1A2 Abrams harckocsikkal gyakorolnak Nowa Debában, Lengyelországban 2023. április 12-én

Fotó: rtur Widak / NurPhoto / Getty Images Hungary

Még idén megtörténhet, kérdés, hogy mit lépnek az oroszok

Viszont fennáll a veszély, hogy a cégek betelepítésével az Egyesült Államok átlépne egy vörös vonalat Vlagyimir Putyin elnökék szemében. A Pentagon – vagyis az amerikai védelmi minisztérium – által finanszírozott katonai cégek szakembereit Moszkva az ukrán hadiinfrastruktúra részének, célpontnak tekintheti. Sőt a legrosszabb forgatókönyvben a háttérszemélyzet bevetését a Kreml amerikai beavatkozásként értékelheti, ezzel pedig drámaian megnőhet a világháborús eszkaláció esélye. A múltban a washingtoni külügyminisztérium még az amerikai civil lakosságot is felszólította arra, hogy ha tehetik, inkább ne utazzanak Ukrajnába, mégpedig azért, hogy orosz részről ne merülhessen fel a gyanú, hogy amerikaiak vesznek részt a háborúban. 

Mindezen korábbi óvintézkedések ellenére belső kormányzati források most azt állítják, hogy a katonai cégek Ukrajnába történő betelepüléseinek tervezetét még idén elfogadhatják.

A CNN elérte az egyik legmagasabb rangú amerikai kormányzati tisztviselőt az ügyben, aki megerősítette, hogy a katonai vállalatok beengedése Ukrajnába napirenden van. Azt azonban leszögezte, hogy a vita még nincs eldöntve, valamint újból hangsúlyozta a Biden-adminisztráció álláspontját az amerikai harcoló csapatok bevetésének kérdésében:

Még nem hoztunk semmilyen döntést a katonai vállalatok beengedéséről Ukrajnába, és minden erről szóló beszélgetés korai. […] Azonban az elnök teljesen határozott a tekintetben, hogy nem fog amerikai csapatokat küldeni Ukrajnába

– nyilatkozta egy névtelen kormányzati tisztviselő a CNN-nek.

Az amerikai védelmi cégek tudásmonopóliuma

A Pentagon a haditechnológiai fejlesztések és gyártások oroszlánrészét magáncégekkel végezteti. Ebből következik, hogy ezen cégek mérnökei sokkal behatóbban ismerik az általuk tervezett és gyártott hadieszközöket, mint bárki más. Például az egyik legnagyobb ilyen cég az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/29/joe-biden-katonai-cegek-egyesult-allamok-ukrajna-oroszorszag-karbantartas-javitas-tank-vadaszgep-legvedelem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tarjányi Péter: Nem a titkosszolgálat, hanem a piszkosul nagy szerencse mentette meg Donald Trumpot

„A merénylő feljutott a tetőre, onnan lövéseket tudott leadni, amelyek el is találták az Egyesült …