2021. március 9., keddMa Franciska napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.03.09. Franciska Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Jogvédők és újságírók otthonában razziázott a belarusz rendőrség

Hirdetés

Jogvédők és újságírók otthonában razziázott a belarusz rendőrség

A belarusz rendőrség házkutatást tartott több emberjogi aktivista, jogvédő és újságíró otthonában a több hónapnyi ellenzéki tüntetéssorozat után.

Az előbbiek otthonán kívül még a Belarusz Újságírói Szövetség (BAJ) irodáját és a Viasna emberjogi szervezet központját is átkutatták. A kutatások során 25 embert letartóztattak és fogdába vittek. Az újságírói szövetség vezetője, Andrej Basztunyec is köztük van, írja az Euronews.

Az elmúlt hat hónapban több mint 400 újságírót tartóztattak le Belarussziában, és a hatalom nem fog itt megállni.

– nyilatkozta az esetről Borisz Goreckij, BAJ  alelnöke.

Hirdetés

Kapcsolódó

A belarusz ellenzék kapta az Európai Parlament Szaharov-díját

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke méltatta és példaértékűnek nevezte a díjazottak erőfeszítéseit.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kedden „mélységes aggodalmának” adott hangot a történtekkel kapcsolatban. „Nagyon aggasztó jelentéseket olvasni arról, hogy a belarusz hatóságok látszólag összehangolt erőfeszítéseket tesznek, hogy kivizsgáljanak és megfélemlítsenek emberi jogi aktivistákat békés tüntetésekkel kapcsolatban” – fogalmazott egy közleményben az EBESZ emberi jogi intézete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR).

Matteo Mecacci, az ODIHR vezetője felszólította a belarusz hatóságokat, hogy „tartsák tiszteletben azok jogait, akik meg akarják védeni polgártársaik jogait, és ne kriminalizálják törvényes emberi jogi tevékenységüket”. Az ODIHR felszólította a hatóságokat azoknak a személyeknek a szabadon engedésére, akiket „jogaik gyakorlása közben” vettek őrizetbe az elmúlt hónapokban. Az EBESZ emberi jogi intézete megjegyezte: 

számos nemrég őrizetbe vett jogvédő holléte továbbra sem ismert.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/02/16/a-belarusz-rendorseg-ujsagiroknal-es-jogvedoknel-razziazott/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Súlyos a járványhelyzet Franciaországban, elhalasztják a műtéteket

Súlyos a járványhelyzet Franciaországban, elhalasztják a műtéteket

Megemelkedett hétfőn az intenzív ellátásra szoruló koronavírusos fertőzöttek száma Franciaországban, a helyzet elsősorban a fővárosi …