2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Joe Biden szerint veszélyeztetné a civileket a kínai léggömb lelövése

Hirdetés

Joe Biden szerint veszélyeztetné a civileket a kínai léggömb lelövése

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a léggömböt Kanadához és az Aleut-szigetekhez közel észlelték, mielőtt szerdán az Egyesült Államok légterébe lépett volna be. Ott azonban felettébb érzékeny területek fölé ért, különösen Montanában, ahol a legtöbb amerikai atomrakéta silója található.

A kanadai és az amerikai légtérben is vadászgépek kísérték, Montana több repülőterén átmenetileg repülési tilalmat rendeltek el.

A Pentagon végül úgy döntött, hogy nem lövi le az eszközt.

Hirdetés

A helyzet rendkívül feszültté vált a kínai léggömb miatt. A kínai külügy közleménye szerint a polgári célokat szolgáló eszköz az erős szelek hatására sodródott le pályájáról. Tájékoztatásuk szerint egy meteorológiai léggömbről van szó, amit tudományos célokra használnak, továbbá egyértelműsítették azt is, hogy nem állt szándékukban megsérteni az amerikai légteret.

Peking jelezte, hogy a sajnálatos eset ellenére is fenn akarja tartani a kommunikációt az ügyben Washingtonnal. Az illetékes hatóságok végig nyomon követik a ballon útját, amíg az áthalad az Egyesült Államokon. 

A Pentagon közölte, hogy jelenleg nem jelent közvetlen katonai, politikai vagy fizikai veszélyt, és várhatóan az Egyesült Államok felett marad az eszköz a következő napokban is.

A léggömb körülbelül 60 ezer láb magasan szállt az Egyesült Államok középső kontinentális része felett pénteken, és kelet felé tartott. A Pentagon sajtótitkára, Patrick Ryder tábornok azt mondta: a léggömb manőverezőképességgel rendelkezik, néhány napig lehet még az Egyesült Államok légterében, egyúttal határozottan cáfolta a kínai kormány azon állítását, hogy a ballon polgári vagy kutatási célt szolgálna, mondván, az Egyesült Államok tudja, hogy „megfigyelőballonról” van szó. 

Hozzátette: miután észlelték az idegen eszközt, az amerikai kormány azonnali lépéseket tett, hogy „megakadályozza az érzékeny információk megszerzését”.

Egy másik kínai kémléggömb Latin-Amerika felett száll

A Pentagon péntek este arról is tájékoztatást adott, hogy egy újabb kínai kémléggömb halad át Latin-Amerika fölött.

Jelentéseket kaptunk egy Latin-Amerika felett áthaladó ballonról. Most úgy értékeljük, hogy ez egy újabb kínai megfigyelő léggömb

– mondta Patrick Ryder tábornok a CNN-nek adott nyilatkozatában. Az péntek este még nem derült ki, hogy pontosan hol repül a ballon Latin-Amerika felett, de egy amerikai tisztviselő azt mondta a CNN-nek, hogy jelenleg nem az Egyesült Államok felé tart.

Biden kitart amellett, hogy jó döntést hozott a Pentagon

Közben Joe Biden amerikai elnök jelezte: a Pentagon helyes döntést hozott, szerinte sem szabad likvidálni a léggömböt az Egyesült Államok légterében, mert az veszélyeztetné a civil lakosságot. A kinetikus megsemmisítéssel ugyanis a földre hulló törmelékek akár emberáldozatokat is követelhetnek. 

Az Egyesült Államokban ugyanakkor rögzítik a Nemzeti Gárda felszereléseinek mozgását az autópályákon, ami éppen a kínai léggömb elfogásának terveivel függ össze. A Billings repülőtéren pedig mozgósították is az amerikai hadsereg F–22-es vadászgépeit arra az esetre, ha be kellett volna avatkozni felsőbb utasításra.

A republikánusok keményen bírálják a Fehér Házat a három, busz méretű léggömb amerikai terület feletti áthaladásával kapcsolatban. Az eszközt több amerikai politikus, köztük Marco Rubio republikánus szenátor, a szenátus hírszerzési különbizottságának alelnöke is kínai kémléggömbnek minősítette.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/02/04/kemleggomb-pentagon-kina-joe-biden-kanada-egyesult-allamok-legter-ballon/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megbukott az orosz határozattervezet az Északi Áramlatnál történt robbanás kivizsgálásáról

Megbukott az orosz határozattervezet az Északi Áramlatnál történt robbanás kivizsgálásáról

Az előterjesztést egyedül Oroszország, Kína és Brazília támogatta, míg a testület 12 másik tagja tartózkodott. …