2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Joe Biden megtörte a csendet az Afrikában kibontakozó válságról

Joe Biden megtörte a csendet az Afrikában kibontakozó válságról

Rövid közleményben reagált Joe Biden amerikai elnök arra, hogy egy hete Nigerben Omar Tchiani vezetésével államcsínyt hajtottak végre, aminek következtében az addigi, demokratikus úton megválasztott elnököt, Mohamed Bazoumot több miniszterével együtt őrizetbe vették, míg a demokratikus intézmény működését felfüggesztették.

Biden az afrikai ország függetlenségének 63. évfordulóján beszélt a katonai puccsról, illetve az országról. Közleményében kiemelte, hogy a demokratikus akaratot tiszteletben kell tartani, emellett a jelenleg fogságban lévő elnök szabadon engedését is követelte.

Bazoum elnök és családjának azonnali szabadon bocsátására szólítom fel [a katonai juntát – szerk.], és a kemény munkával megszerzett nigeri demokrácia megmentésére

– jelentette ki az amerikai elnök, aki gondolatát arra futtatta ki, hogy a nigeri embereknek joguk van megválasztani a vezetésüket, és ezt tiszteletben kell tartania minden állampolgárnak.

Joe Biden emellett hozzátette, hogy a két ország közötti partnerség az alapvető demokratikus értékek védelmén, az alkotmányos renden, az igazságosságon és a békés gyülekezés joga melletti kiálláson alapul, amivel lényegében elítélte az államcsínyt.

Korábban alelnöke, Kamala Harris beszélt arról is, hogy a demokratikus intézmények visszaállítása nélkül nem számíthat a tekintélyes összegű amerikai segélyekre a világ egyik legszegényebb országaként számontartott Niger.

Joe Biden azután nyilvánult meg a kérdésben, hogy az európai országokhoz hasonlóan az Egyesült Államok is <a href="https://www.dw.com/en/niger-biden-calls-for-ousted-president-bazoums-release/a-66423957" id="hyperlink_cd7d0b2cfac2a41f727b77cdddd52d93" rel="nofollow" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/08/04/niger-katonai-junta-katonai-puccs-joe-biden/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ukrán csapás történhetett Oroszország legfontosabb hídjánál

Ukrán csapás történhetett Oroszország legfontosabb hídjánál

A közösségi médiában jelent meg egy eddig meg nem erősített fotó, amely állítólag a híd …