2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Joe Biden húzása kiverte a biztosítékot a republikánusoknál

Hirdetés

Joe Biden húzása kiverte a biztosítékot a republikánusoknál

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke új irányelvet jelentett be, amely a kormány tisztviselői szerint több százezer amerikai állampolgár papírokkal nem rendelkező házastársát védi meg a kitoloncolástól. A bevándorlás kérdése a választási év során fejfájást okozott Bidennek, aki nemrégiben átfogó végrehajtási intézkedést hozott az Egyesült Államok és Mexikó határán átkelni kívánó rekordszámú migráns megfékezésére. Az új politika azokra vonatkozik, akik legalább 10 éve tartózkodnak az országban, és lehetővé teszi számukra, hogy legálisan dolgozzanak az Egyesült Államokban – írta meg a BBC.

A Fehér Ház szerint több mint 500 ezer házastárs lesz jogosult erre.

Hirdetés

Biden kedden a Fehér Házban tartott rendezvényén elmondta, hogy a lépés segítene abban, hogy az amerikai bevándorlási rendszer kevésbé legyen igazságtalan a bevándorlók, a házaspárok és minden amerikai számára. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a novemberi elnökválasztás előtt sok választópolgár számára a bevándorlás az elsődleges szempont.

A Fehér Ház szerint az új házastársi politika 50 ezer olyan 21 év alatti fiatalnak is kedvez, akinek a szülője amerikai állampolgárral kötött házasságot. Ez a legjelentősebb könnyítési program a már az Egyesült Államokban tartózkodó, papírokkal nem rendelkező migránsok számára azóta, hogy az Obama-kormányzat 2012-ben bejelentette a gyermekkorban érkezőkre vonatkozó halasztott intézkedést (DACA).

A ma bejelentett intézkedés a nyár folyamán lép hatályba. A lépéseket, amelyeket ma teszek, az amerikai nép elsöprő többséggel támogatja, annak ellenére, hogy a másik csapat mit mond

– mondta Biden a Fehér Házban. A bejelentésére akkor került sor, amikor az Egyesült Államok a DACA 12. évfordulóját ünnepelte, amely több mint 530 ezer, gyermekként az Egyesült Államokba érkezett migránst – az úgynevezett „álmodozókat” – védett meg a kitoloncolástól.

Nem mindenki ért egyet

Hétfőn magas rangú kormányzati tisztviselők közölték, hogy az amerikai állampolgárok papírokkal nem rendelkező házastársai akkor lennének jogosultak a kérelemre, ha 10 éve az országban élnek, és június 17-től házasságban élnek. Az érintetteknek három évük lesz arra, hogy állandó tartózkodási engedélyért folyamodjanak, és hároméves munkavállalási engedélyre lesznek jogosultak. A Fehér Ház szerint átlagosan 23 éve tartózkodnak az Egyesült Államokban azok, akik jogosultak az eljárásra. Többségük Mexikóban született.

Egy migránscsoportot a Rio Grande közelében, Ciudad Juarezben, Mexikóban, 2024. május 30-án

Egy migránscsoportot a Rio Grande közelében, Ciudad Juarezben, Mexikóban, 2024. május 30-án

Fotó: Christian Torres / Anadolu / Getty Images Hungary

Őket „helyben hagyják”, és engedélyezik számukra, hogy az Egyesült Államokban maradjanak, amíg státuszuk megváltozik. A NumbersUSA nevű szervezet, amely a bevándorlás szigorúbb ellenőrzéséért száll harcba, „lelkiismeretlenségnek” minősítette az új politikát. A szervezet vezérigazgatója, James Massa nyilatkozatában így fogalmazott:

Ahelyett, hogy megállította volna a történelem legsúlyosabb határválságát, Biden elnök túllépte a végrehajtó hatalmát, és egy alkotmányellenes eljárást alkalmazva, a választók és a kongresszusban megválasztott képviselőik megkerülésével azt az üzenetet küldte, hogy amnesztiát kaphatnak azok, akik illegálisan lépnek be az Egyesült Államokba.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/19/egyesult-allamok-migracio-bevandorlas-joe-biden-elnok-feher-haz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A helyszínrajz alapján hatalmasat hibázott Donald Trump biztonsági szolgálata

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus …