2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Joe Biden erőt mutatott a NATO-csúcson mondott nyitóbeszédében

Hirdetés

Joe Biden erőt mutatott a NATO-csúcson mondott nyitóbeszédében

Az aggodalom egyik oka az volt, hogy Joe Biden június végén katasztrofális teljesítményt nyújtott a kihívója, Donald Trump elleni választási vitán, ezzel pedig táptalajt szolgáltatott azoknak a pletykáknak, amelyek szerint idős kora miatt mentálisan alkalmatlan az Egyesült Államok vezetésére. Az elnöknek ezért bizonyítania kellett, hogy a vitaszereplése csak egy rossz nap, és az állítólagos megfázásának eredménye volt.

A Washingtonban összegyűlt NATO-országok állam- és kormányfői kedden pedig valóban egy egészen más Joe Bident láthattak a színpadon.

Hirdetés

Az elnök nem keverte össze a szavakat, (mint ahogyan azt gyakran teszi beszédei során), igyekezett világosan és erőteljesen fogalmazni. A nyitóbeszéd egyszerre szólt az amerikai választóknak – az Egyesült Államokban ugyanis választási kampány zajlik –, a NATO és nem NATO-szövetséges országoknak, a politikai ellenfeleknek és a Nyugat globális hegemóniáját megkérdőjelezni kívánó feltörekvő hatalmak vezetőinek (vagyis Hszi Csin-ping kínai elnöknek és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek).

Kulcsszavak: erő, összetartás, bizalom

Joe Biden rövid történelemórával kezdte beszédét. Felemlegette az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének történetét a tengelyhatalmak legyőzésétől a hidegháborún és a délszláv háborún keresztül egészen Finnország és Svédország közelmúltbeli csatlakozásáig. A NATO-t egyértelműen úgy határozta meg, mint ami 75 éve a demokrácia védelmi szövetsége. Azt is hangsúlyozta, hogy

ma a NATO erősebb, mint valaha. 32 nemzet ereje egyesül benne. 

Az elnök megragadta az alkalmat, hogy többször, burkoltan üzenjen az amerikai választóknak is, valamint odaszóljon republikánus riválisának, Donald Trumpnak. A korábbi jobboldali elnök ugyanis a kampányban többször is hangoztatta, hogy az európai partnerek az ő fenyegetésének hatására kezdtek el több pénzt fordítani a honvédelemre. Ezzel szemben a demokrata elnök kijelentette:

2020-ban, amikor elnökké választottak, csak 9 NATO-ország költötte a GDP-jének 2 százalékát védelemre. Ebben az évben viszont már 23 szövetségesünk is legalább 2 százalékot költ katonai célokra, néhányan még ennél is többet, és azok az országok, amelyek eddig még nem érték el ezt a mérföldkövet, hamarosan el fogják.

Joe Biden az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének éves csúcstalálkozóján mondott nyitóbeszédében a sikeres skandináviai bővítések és a védelmi kiadások emelésének kapcsán egyértelmű üzenetet címzett Vlagyimir Putyin elnök felé is:

Ez a figyelemre méltó fejlődés bizonyíték, hogy az elkötelezettségünk széles és mély. Készek, hajlandók és képesek vagyunk elrettenteni az agressziót. Megvédünk minden négyzetcentiméternyi NATO-területet, legyen az szárazföld, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/07/10/joe-biden-nato-washington-dc-csucstalalkozo-beszed-oroszorszag-ukrajna-haboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A helyszínrajz alapján hatalmasat hibázott Donald Trump biztonsági szolgálata

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus …