2021. augusztus 2., hétfőMa Lehel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Lehel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Joe Biden a NATO-csúcson: Európa számíthat az Egyesült Államokra

Hirdetés

Joe Biden a NATO-csúcson: Európa számíthat az Egyesült Államokra

Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is a járványok és a tömeges migráció korszakára – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve. Elmondta: a csúcstalálkozó végén egy új, 2030-ig szóló stratégiai tervet fogadnak el, amelynek tartalmával Magyarország teljesen egyetért. A dokumentum szerint ugyanis az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz.

A magyar kormányfő szerint a stratégia fő pontja a nemzetek ellenállóképességének megerősítése, ebben a tekintetben Magyarország aktív, legyen szó a világjárvány elleni küzdelemről vagy a migrációval szembeni fellépésről. Kiemelte:

Nekünk van mit mondanunk és tudunk mit beletenni a közösbe.

A találkozón Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hangsúlyozta: egy erős NATO Amerikának és Európának egyaránt érdekében áll. 

Hirdetés

Itt az ideje annak, hogy új fejezetet nyissunk a transzatlanti kapcsolatok történetében, mivel Oroszország és Kína egyre agresszívabb politikát folytat

− mondta Stoltenberg, aki megköszönte az amerikai elnöknek, hogy találkozhattak a NATO-csúcson még Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való egyeztetése előtt.

Európának tudnia kell, hogy számíthat az Egyesült Államokra, a NATO rendkívül fontos a szövetségesek érdekeinek szempontjából – mondta Joe Biden a találkozón. Az amerikai elnök kiemelte: a NATO-t alapító egyezmény központi elemének számító, a kollektív védelem elvét rögzítő ötödik cikkely szerint az európai szövetségesek számíthatnak Washingtonra. 

Nemcsak a NATO-nak fontos az Egyesült Államok, hanem az amerikaiak számára is létfontosságú, hogy létezzen a szövetségi rendszer

− mondta az amerikai elnök. Joe Biden kitért arra is, hogy a szövetségeseknek fel kell ismerniük, hogy Oroszország és Kína nemzetközi kockázatot jelent. Sem Oroszország, sem pedig Kína nem cselekszik oly módon, ahogyan az elvárható lenne – tette hozzá.

Joe Biden.png

Fotó: Joe Biden

A csúcstalálkozón a francia és a török elnök külön is tárgyaltak egymással. Emmanuel Macron és Recep Tayyip Erdogan a közel-keleti helyzetről, valamint a franciaországi iszlám hívők helyzetéről és az őket érintő törvényekről egyeztetett.

A francia elnöki hivatal közleménye szerint a találkozó lehetőséget biztosított arra, hogy az elnök egyértelművé tegye: a francia állam […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/06/14/nato-csucstalalkozo-orban-viktor-jake-sullivan-boris-johnson-jens-stoltenberg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Agyonlőttek egy török férfit a görög határnál, bekérették az ankarai görög nagykövetet

Bekérették vasárnap a török külügyminisztériumba az ankarai görög nagykövetet, mert megöltek egy török állampolgárt a …