2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Izraeli miniszterek a kormánykoalíció felbontásával fenyegetőztek

Hirdetés

Izraeli miniszterek a kormánykoalíció felbontásával fenyegetőztek

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter kijelentette, hogy elleneznek bármilyen megállapodást a Hamász megsemmisítése előtt – írja a BBC.

Benjamin Netanjahu ragaszkodott ahhoz, hogy addig nem lesz tartós tűzszünet, amíg a Hamászt el nem pusztítják és az összes túszt el nem engedik, a miniszterelnök egyik tanácsadója azonban később úgy jellemezte a Joe Biden által pénteken ismertetett gázai tűzszüneti javaslatot, hogy Izrael nem utasítja el, még ha nem is tartja „jó üzletnek”.

Az amerikai elnök három részből álló javaslata egy hathetes tűzszünettel kezdődne, amelynek keretében az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kivonulnának Gáza lakott területeiről. Az alku végül az összes túsz szabadon bocsátásához, az ellenségeskedések tartós „beszüntetéséhez” és egy újjáépítési tervhez vezetne.

Hirdetés

A közösségi médiában szombaton közzétett bejegyzésében azonban Bezalel Smotrich közölte, hogy „nem lesz tagja egy olyan kormánynak, amely elfogadja a javaslatot és véget vet a háborúnak a Hamász elpusztítása és az összes túsz visszahozatala nélkül”.

Itamar Ben-Gvir szerint ez egy meggondolatlan alku, amely egyet jelent a terrorizmus győzelmével és egy Izrael biztonságát fenyegető veszéllyel.

Megfogadta, hogy inkább „feloszlatja a kormányt”, mint hogy beleegyezzen a javaslatba.

Benjamin Netanjahu jobboldali koalíciója csekély többséggel rendelkezik a parlamentben, és a hatalom megtartása érdekében számos frakcióra támaszkodik, köztük Itamar Ben-Gvir és Bezalel Smotrich pártjára is. Yair Lapid, Izrael egyik legbefolyásosabb ellenzéki politikusa azonban gyorsan felajánlotta támogatását a bajba jutott miniszterelnöknek.

Lemondás mellett követelik a javaslat elfogadását

Tel-Avivban több tízezer ember gyűlt össze a közelmúltban, felszólítva az izraeli kormányt, hogy fogadja el Joe Biden amerikai elnök javaslatát. Sok tüntető Benjamin Netanjahu lemondását is követelte, és néhányan újságíróknak azt mondták: attól tartanak, hogy a miniszterelnök megtorpedózhatja a javaslatot. 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/03/izrael-palesztin-haboru-hamasz-gaza-benjamin-netanjahu-joe-biden-tuzszuneti-javaslat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre több a halálos kirándulás a görög kánikulában

Michael Mosley felesége már este sejtette, hogy baj van, miután férje nem tért vissza déli …