2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Izraeli hadsereg: jóváhagyták a műveleti terveket egy libanoni offenzívához

Hirdetés

Izraeli hadsereg: jóváhagyták a műveleti terveket egy libanoni offenzívához

A helyzetértékelés részeként jóváhagyták és megerősítették a műveleti terveket egy libanoni offenzívához és döntést hoztak a terepen lévő csapatok készültségének fokozására –közölte az izraeli hadsereg.

A tájékoztatás szerint a döntést az északi parancsnokság stábjának ülését követően hozták meg. 

Hirdetés

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter figyelmeztetett, hogy hamarosan döntés születhet a libanoni Hezbollah síita szervezet elleni háborúról. Az iráni támogatást élvező milícia nemrég utalást tett arra, hogy Izrael harmadik legnagyobb városa, Haifa ellen is támadást indíthat. 

Kac az X-en tett bejegyzésében úgy fogalmazott: Haszan Naszr Alláh Hezbollah-vezető fenyegetései nyomán, miszerint megrongálhatják Haifa kikötőjét, „közel kerültünk ahhoz a ponthoz, ahol dönteni kell a Hezbollah és Libanon elleni játékszabályok megváltoztatásáról. Egy teljes körű háborúban a Hezbollah meg fog semmisülni, Libanon pedig súlyos vereséget fog szenvedni” -közölte. Hozzátette: Izrael súlyos árat fizetne ezért, de az ország egységes, és helyre kell állítani lakosai biztonságát északon.

Amerika hűtené a kedélyeket

Mindeközben a Pentagon szóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok nem kíván szélesebb regionális háborút a Közel-Keleten. Pat Ryder tábornok úgy reagált: nem fog találgatni, hogy mi fog történni, de leszögezte: „senki sem akar szélesebb regionális háborút”. A Hezbollah a gázai háború októberi kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat, válaszul pedig Izrael támadja a milícia állásait. 

Emellett az amerikai külügyminiszter közölte, hogy  egyetlen leállított bombaszállítmányon kívül a tervezett ütemben zajlik az amerikai fegyverek szállítása Izrael számára. Antony Blinken ezzel az izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu szavaira reagált, aki szerint az Egyesült Államok fegyvereket tart vissza, amivel lassítja az izraeli hadműveleteket.

Antony Blinken  úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok egyetlen bombaszállítmány küldését vizsgálja felül, amelyben nagy hatóerejű bombák, egyebek mellett 1000 kilogrammos eszközök szerepelnek. A külügyminiszter megismételte, hogy az amerikai adminisztráció aggályosnak találja ilyen eszközök bevetését sűrűn lakott térségekben, mint a dél-gázai Rafáh városa. Hozzátette: a többi katonai szállítás az eredeti tervek szerint zajlik.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/19/haboru-libanon-izrael-haszan-naszr-allah-hezbollah/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A helyszínrajz alapján hatalmasat hibázott Donald Trump biztonsági szolgálata

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus …