2023. december 6., szerdaMa Miklós napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2023.12.06. Miklós Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Izrael kíméletlen támadást indított, bevonult a Gázai övezetbe

Hirdetés

Izrael kíméletlen támadást indított, bevonult a Gázai övezetbe

  • Október 7-én a Hamász széles körű támadást indított a Gázai övezetből Izrael ellen. A támadásban a terrorszervezet 1400 izraelit megölt és kétszázat elrabolt.
  • Október 8-án Izrael hivatalosan hadiállapotot hirdetett, az 1973-as jom kippuri háború óta először. 300 ezer tartalékost hívtak be, a legtöbbet az ország történetében.
  • Október 12-én az amerikai USS Gerald R. Ford csapásmérő csoport megérkezik a Földközi-tenger keleti részére. A Gerald Ford az Egyesült Államok legnagyobb és legmodernebb repülőgép-hordozója. 
  • Október 16-án a USS Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozó elrettentő intézkedésként elhagyja a virginiai Norfolk haditengerészeti állomást, hogy csatlakozzon a USS Gerald R. Fordhoz.
  • Október 17-én robbanás történt a gázai al-Ahli arab kórházban, ahol több ezer kitelepített palesztin keresett menedéket, az első becslések szerint több száz halálos áldozatot követelt. Az IDF azt állította, hogy a Palesztin Iszlám Dzsihád félresikerült rakétatámadása sikertelen volt, míg a gázai egészségügyi minisztérium azt állítja, hogy az IAF hajtott végre légicsapást. Független elemzések szerint valószínűleg egy sikertelen palesztin rakétatámadásról volt szó. Világszerte Izrael-ellenes tiltakozások törtek ki.
  • Október 18-án Joe Biden amerikai elnök Tel-Avivba látogatott.

Magyar idő szerint október 27-én az izraeli hadsereg

bevonult a Gázai övezet területére.

Hirdetés

Pénteken késő este az izraeli légi és szárazföldi erők fokozták műveleteiket a Gázai övezetben, a területet heves bombázások, valamint áramszünet sújtotta.

Sötétedés után gyakori légicsapásokból származó robbanások világították meg az eget Gáza város felett. A Vörös Félhold, az Egészségügyi Világszervezet, az Orvosok Határok Nélkül, az Unicef és más segélyszervezetek közölték, hogy minden kapcsolatuk megszakadt a gázai munkatársaikkal. A palesztin telefonszolgáltató, a Paltel közölte, hogy a telefonkapcsolatok és az internetszolgáltatás megszűnt − írta meg a The Guardian.

A Hamász katonai szárnya közleményében elmondta, hogy szembeszáll az izraeli erőkkel a Gáza északi részén fekvő Beit Hanún és a terület közepén fekvő Burej térségében − mindkettő olyan belépési pont, amelyet az IDF erői a korábbi konfliktusok során használtak.

Gáza szinte teljesen kifogyott az üzemanyagból, és hatalmas egészségügyi katasztrófa küszöbén áll

− közölte pénteken Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztin embereket segélyező ügynökségének vezetője. Az Unesco szerint Izrael bombázása több mint 200 iskolát rongált meg − a gázai iskolák mintegy 40 százalékát. Az ENSZ segélyszervezete (UNRWA) közölte, hogy az előző 24 órában 14 munkatársa vesztette életét.

Füst száll fel egy robbanás után 2023. október 28-án a Gázai övezetben

Füst száll fel egy robbanás után 2023. október 28-án a Gázai övezetben

Fotó: Dan Kitwood / Getty Images Hungary

Benjamin Netanjahu kormánya azóta ígéri, hogy megszállja Gázát, amióta a Hamász megtámadta Izraelt. Az izraeli bombázások romhalmazzá tették a városokat és

több mint 7300 palesztint öltek meg

a Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint. Izrael és az Egyesült Államok vitatta a halálos áldozatok számát, de Omar Shakir, a Human Rights Watch izraeli és palesztinai igazgatója az ENSZ-hez csatlakozva azt mondta, hogy a minisztérium adatai a korábbi konfliktusokban

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/10/28/terror-izraelben-tamadas-bevonulas-izrael-osszefoglalo-haboru-gazai-ovezet-izrael/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …