2022. január 17., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2022.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Itt a határidő, tovább éleződhet a harc Varsó és Brüsszel között

Hirdetés

Itt a határidő, tovább éleződhet a harc Varsó és Brüsszel között

Útelágazáshoz érkezett Varsó kedden: január 11-én jár le az Európai Bizottság által szabott határidő arra, hogy a lengyel kormány kifejtse, milyen lépéseket szándékozik tenni annak érdekében, hogy összhangba hozza igazságügyi rendszerét az Európai Unió Bíróságának határozatával. 

A bírói testület napi egymillió eurós pénzbüntetést rótt ki Lengyelországra, mivel a kormány a bíróság rendelkezésével szembemenve nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését, ami az uniós törvényszék szerint veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét, és nem is összeegyeztethető az uniós joggal. 

Az októberi ítélet óta 70 millió euróra rúgott a bírság összege, amelyet november 3-tól, Varsó hivatalos értesítésétől számolnak. 

Varsó korábban közölte, hogy megszünteti a fegyelmi kamarát, de egyelőre nem részletezte, miképpen szándékozik ezt tenni, így a gyanú szerint nem is lesz belőle semmi. Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter a minap azt mondta, nem engednek az uniónak a kérdésben, mert az szerinte túllépte a hatáskörét. Ziobro lényegében országának alkotmánybíróságát visszhangozta, amely 2021. október 7-én kimondta, hogy az uniós jog, az Európai Unió Bíróságának a döntései nem élveznek elsőbbséget a lengyel joggal szemben.

Hirdetés

Az Európai Bizottság közlése szerint fizetési felszólítást küldenek Varsónak, ha nem történik előrelépés az ügyben, és ha nem fizet a lengyel kormány, a brüsszeli testület felfüggesztheti az uniós források folyósítását. 

Eközben egy másik bírság is nyomja Varsó vállát: napi 500 ezer euróra büntette az Európai Unió Bírósága, amíg a kormány nem zárja be a Csehország és Lengyelország között feszültséget keltő turowi lignitbányát

És mindennek tetejében nagyban zajlik a jogállamisági mechanizmus ügye, amely lehetővé teszi, hogy a jogállamiság sérülése esetén Brüsszel visszatartsa az uniós kifizetéseket. Bár a dolog még bíróságok malmában őrlődik, miután Varsó és „szabadságharcos társa”, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/01/11/hetvenmillio-euroval-log-varso-brusszelnek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Metró elé lőktek egy nőt Brüsszelben

Metró elé löktek egy nőt egy brüsszeli metróállomáson. A rendőrség szerint szándékos gyilkossági kísérlet történhetett, …