2023. május 30., keddMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ismét repedezik a Párizs–Berlin-tengely, újabb front éledt újjá

Hirdetés

Ismét repedezik a Párizs–Berlin-tengely, újabb front éledt újjá

Az Európai Unióban jó ideje húzódik egyfajta versengés Párizs és Berlin között. Amellett, hogy mindkét ország szeretne a másik kárára nagyobb befolyással rendelkezni az EU-ban, a németek legutóbb egy már tavaly elfogadottnak hitt rendeletjavaslatot próbálnak megbuktatni, amit a franciák szeretnének megakadályozni.

Ekkor a Párizs és Berlin közötti konfliktusok a belső égésű motorral hajtott autók kapcsán jelentek meg, most pedig egy újabb front – ha nem is nyílt meg, de – éledt újjá: az atomenergia.

Kivezetés kontra bővítés

Miközben az Európai Bizottság az Európai Zöldmegállapodás (Green New Deal) nyomán elkezdte kidolgozni az európai gazdaságot zöldíteni hivatott rendeleteit, hatalmas vita kerekedett az EU-ban arról, hogy milyen energiák számítanak zöldnek.

Hirdetés

A vita alatt Franciaország azt szerette volna kiharcolni – többek között Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen –, hogy az Európai Bizottság az atomenergiát is vegye fel a zöld energiák listájára. A francia államfő és a magyar kormányfő vezetésével alakult atomlobbicsoport 2021-ben még levelet is írt az Európai Bizottságnak, amelyben kifejtették: szerintük a 2050-re kitűzött klímasemlegességi célokhoz az atomenergia nélkülözhetetlen, sőt, a klímasemlegességhez szerintük csak „a nukleáris reneszánszon át vezet az út”.

A fentebb említett levelet a francia és a magyar kormány mellett az akkori cseh, lengyel, román, szlovák és szlovén kormányok írták alá – azóta közülük csak Mateusz Morawieczki tartotta meg az állását.

Az atomlobbi kérdésének a legnagyobb ellenzője az egykori német kancellár, Angela Merkel volt, akinek az akkori CDU/CSU–SPD-kormánya már 2011-ben bejelentette, hogy 2022-ig mind a tizenhét német atomerőművet leállítják.

Bár Merkel és az uniópártoknak is nevezett CDU/CSU ment, de az SPD maradt, Olaf Scholzék pedig továbbra is kitartanak az atomenergia kivezetése mellett,

főleg, mivel az SPD juniorpartnere az atomenergia-ellenes Zöldek. Németországban 2011 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/03/22/nemetorszag-franciaorszag-europai-unio-atomenergia-green-new-deal-kornyezetvedelem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ráharapott egy sznorkelező fejére egy krokodil Ausztráliában

Az eset az 51 éves Marcus McGowannel történt, a férfit a víz alatt kapta el …