2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Írország ellenzi a globális minimumadót, és ez Magyarországnak is jó

Hirdetés

Írország ellenzi a globális minimumadót, és ez Magyarországnak is jó

Az ír pénzügyminiszter „kifejezett fenntartásai” miatt zátonyra futhat Joe Biden amerikai elnök elképzelése az ún. globális minimumadó 15 százalékos adókulcsáról.

Paschal Donohoe kifogásának azért van súlya, mert Írországban számos olyan technológiai és gyógyszeripari cég működik, amelyeket épp az alacsonyabb adó vonzott az országba.

„Valóban jelentős fenntartásaink vannak a globális minimumadó olyan szintű megállapításával kapcsolatban, amely azt eredményezné, hogy csak bizonyos országok és bizonyos méretű gazdaságok részesülhetnek ebből az alapból” – ezt nyilatkozta Donohoe a Sky Newsnak.

Hirdetés

Az amerikai kormányzat a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) és a G20-akkal folytatott tárgyalások során legalább 15 százalékos egységes adókulcsról szóló megállapodásra szólított fel – emlékeztet az AFP hírügynökség.

#UPDATE US President Joe Biden’s push to get major economies to agree on a 15 percent minimum tax rate for multinational corporations has hit turbulence after Ireland’s finance minister expressed “significant reservations” about the plan https://t.co/4dbrUCctUu

— AFP News Agency (@AFP) May 25, 2021

Az Európai Unió vezető gazdaságai: Franciaország és Németország bejelentette, hogy támogatnák az ilyen szintű adót. Az kezdeményezést Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap vezetője is pártfogásába vette, és „előnyösnek” tartja.

„Miért? Mert a minimumadóval megszűnik versenyfutás, és kevesebb lesz az adóelkerülés” – nyilatkozta Georgieva a Washington Postnak.

Írország eurómilliárdokat bukna a minimumadóval

A pénzügyi vezetők szerint a minimumadó a feltétele az országok közötti verseny megfékezésének, vagyis annak, hogy ki tudja a legalacsonyabb adóval magához édesgetni a multikat. Szerintük ez a „versenyfutás” olyan bevételeket von el, amelyeket más kormányzati prioritásokra lehetne fordítani.

Biden szerint a globális adóegyezmény segítené az Egyesült Államokat is versenyképességének fenntartásában. Az elnök ugyanis a hazai társasági adók emelését javasolta egy nagyjából 2000 milliárd […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/05/31/irorszag-ellenzi-a-minimuadot/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Huszonöt áldozata van a kínai gázrobbanásnak

Huszonöt áldozata van a kínai gázrobbanásnak

Huszonötre nőtt a közép-kínai Hupej tartomány Sijen városában történt gázrobbanás halálos áldozatainak száma − adta hírül az …