2023. február 8., szerdaMa Aranka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.02.08. Aranka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Iráni halálbüntetések gyorsított eljárásban, ilyen a statáriális bíráskodás

Hirdetés

Iráni halálbüntetések gyorsított eljárásban, ilyen a statáriális bíráskodás

Mohamed Mehdi Karamit, a 22 éves karatebajnokot január 7-én akasztották fel, mindössze 65 nappal a letartóztatása után. Tizenöt percnél rövidebb időt kapott a törvényszék előtt a védekezésére – állítják a BBC perzsa adásának forrásai.

Tragikus története tökéletesen illusztrálja, hogy Iránban a hatóságok miként alkalmazzák a kirakatpereket a tüntetők megfélemlítésére, akik szabadságot és a klerikális rezsim felszámolását követelik.

A tiltakozási hullám Mahsza Amini, egy 22 éves nő rácsok mögött bekövetkezett halála után kezdődött, akit szeptemberben vett őrizetbe az erkölcsrendészet, mert nem viselte „megfelelően” a kötelező fejkendőt.

Hirdetés

Teherán a tüntetéseket „lázadásnak” minősítette, és megkísérelte határozottan elfojtani.

A biztonsági erők legalább 481 tüntetőt öltek meg a norvégiai székhelyű Iran Human Rights civil szervezet szerint.

Karamit a Teherántól nyugatra fekvő Karadzs városában november 3-án tartott tüntetések során, a félkatonai Baszidzs alakulat egyik tagjának meggyilkolásával összefüggésben tartóztatták le.

Utóbb a „korrupció a Földön” főbenjáró bűncselekményével vádolták meg. November 30-án állították bíróság elé a karadzsi forradalmi bíróságon tizenhat állítólagos bűntársával – köztük három gyermekkel – együtt, akiket szintén a gyilkosságban való részvétellel vádoltak.

Iránban ugyan a vádlottakat megilleti a jogi képviselet, de a mostanihoz hasonló kényes, illetve kémkedési ügyekben nem választhatnak maguknak ügyvédet. Ehelyett a bíróság jelöl ki egyet a számukra.

Zárt tárgyalás

A nagy horderejű tárgyalásokról kizárják a családtagokat és a sajtót. Ezekről csak az igazságszolgáltatás által közzétett, erősen szerkesztett felvételek tanúskodnak.

Az egyiken Karami szemmel láthatóan kétségbeesetten „bevallja”, hogy egy kővel fejbe vágta a Baszidzs tagját. A kirendelt védő nem vitatta, ehelyett bocsánatot kért a bírótól.

Karamit négy társával együtt december 5-én halálra ítélték. A gyerekek és nyolc másik vádlott hosszú börtönbüntetést kaptak.

A vádlottak családtagjait a hatóságok általában hallgatásra kényszerítik.

Mohamed apja, az utcai árus Maszala Karami ezzel szemben elmondta egy lapnak, hogy fia zokogva hívta fel az ítélethirdetés napján.

„Apa, közölték velünk az ítéletet. Anyának ne mondj semmit” – emlékezett vissza az apa, aki biztos fia ártatlanságában.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/01/21/iran-halalbuntetes-gyorsitott-eljaras-tuntetes-fejkendo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az amerikaiak robbantották fel az Északi Áramlat gázvezetékeket?

Az amerikaiak robbantották fel az Északi Áramlat gázvezetékeket?

Az amerikai haditengerészet búvárai a Baltops hadgyakorlat leple alatt tavaly júniusban robbanószerkezeteket helyeztek el az …