2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Irán nekilátott az internet módszeres szabotálásának, cserébe már 2000 állami kamerát sötétített el az Anonymous

Hirdetés

Irán nekilátott az internet módszeres szabotálásának, cserébe már 2000 állami kamerát sötétített el az Anonymous

Egy hete, a 22 éves Mahsa Amini halála óta zajlanak Iránban az erkölcsrendészet és vallási elvekre hivatkozva szigorú állami szabályok ellenes tüntetések. A nő azután halt meg – tisztázatlan, de erős hatósági erőszakra utaló körülmények között –, hogy az erkölcsrendészet őrizetbe vette, amiért nem volt teljesen eltakarva a haja.

Iráni állami médiajelentések szerint legalább tizenheten haltak meg, az oslói székhelyű Iran Human Rights civil szervezet szerint pedig legkevesebb 31 polgári személy vesztette életét az iráni kormányellenes tüntetéseken a megmozdulások kezdete óta. Az Egyesült Államokban élő Maszih Alinedzsád iráni újságíró-aktivista csütörtök éjjeli twittjében több mint 40 halálos áldozatról írt.

Szabad Európa Rádió iráni platformja, a Radio Farda azt jelentette, hogy a megmozdulások már több mint 50 városban zajlanak. Vélhetően a terjedésükhöz igazodva, az érzékenyebb területeken és időszakokban nyúl az állami gépezet a netelérés korlátozásának eszközéhez, hogy megakassza a tüntetések szervezését.

A globális hálózatfigyelő NetBlocks az elmúlt napokban többször is jelentős forgalomkorlátozásokról adott hírt az iráni mobilszolgáltatók hálózatán.  Irán nekilátott a Meta rendszerébe tartozó, kommunikációra is használható platformok blokkolásának, így a WhatsApp és az Instagram elérését is zavarják. Mindig ott, ahol „szükséges”, a The Guardian szerint Teheránban és Kurdisztán tartományban legnagyobbak a gondok. A WhatsApp szerda délután a Twitteren erősítette meg: náluk nincs probléma, ők nem blokkolják az iráni számokat.

Az Anonymous-hackercsoport kedden éjjel jelentette be, hogy elindítja az Irán-hadműveletet. Ahogy arról csütörtökön hírt adtunk, a válaszcsapás után sorra esnek el a kormányzati weboldalak.

A csoport csütörtökön előbb azt közölte, hogy tagjai 300 térfigyelő kamera fölött vették át az irányítást. Estére már 2000 kamerát tettek használhatatlanná – jelezték Twitteren.

A fejleményekért kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220923_iran_internet_cenzura_whatsapp_instagram_blokkolas_netblocks_tuntetesek#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy szakadékban találtak rá egy amerikai családanya meztelen holttestére

Ami biztos, hogy a meggyilkolt Debbie Collier a bérelt furgonjával Észak-Georgiába utazott a halála előtt. …