2020. október 22., csütörtökMa Előd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.22. Előd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Indul a rendkívüli EU-csúcs, mutatjuk, mi várható a következő két napban

Indul a rendkívüli EU-csúcs, mutatjuk, mi várható a következő két napban

A koronavírus-járvány árnyékában, többszöri halasztás után ma délután kezdetét veszi az uniós állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója. A napirendi pontok egy részét tavasszal vitatták volna meg a vezetők, azóta azonban – részben éppen a járvány miatt – számos ügy vár megoldásra. A kétnapos találkozón az uniós országok vezetői az alábbi napirendi pontokkal készültek:

EU–Törökország kapcsolatok

Ez lesz a találkozó legfontosabb témája, Brüsszel és Ankara viszonya ugyanis finom szólva sem nevezhető kiegyensúlyozottnak. Jelenleg a Földközi-tenger keleti térségében feszült egymásnak a két fél, ott ugyanis egyaránt igényt tart a térségben fellelhető energiamezőkre. A konfliktus nem új, augusztusban viszont egyszerre tartott hadgyakorlatot a térségben Törökország, illetve több európai szövetséges, Görögország, Ciprus, Franciaország és Olaszország. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben már a találkozóra megérkezve közölte,

az EU stabilitást akar elérni és kiszámíthatóságot vár a Földközi-tenger keleti medencéjében, emellett teljes szolidaritását fejezi ki Görögországgal és Ciprussal.

EU–Kína kapcsolatok

Pekingben biztosan izgatottan várják a tanácskozás végeredményét, mióta ugyanis Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tavaly év végén átvette a hivatalt, az EU és Kína viszonya egy hullámvasút pályáját írja le. UVDL a kezdetektől napirenden tartotta a két nagyhatalom kapcsolatát, a kommunikáció szintjén korábban a konstruktív együttműködést hangoztatta. Neki köszönhette például Kína, hogy szemben az Egyesült Államok és Donald Trump amerikai elnök retorikájával, Brüsszel nem sulykolta Peking felelősségét a koronavírus-járvány kitörése miatt. Sőt, az Európai Unió elsők között küldött segélycsomagot még februárban, amikor a betegséget még csak Kelet-Ázsiában regisztrálták. A júniusi EU–Kína-csúcstalálkozót követően azonban UVDL szokatlanul kemény hangnemet ütött meg Pekinggel szemben,

egyebek mellett azzal vádolta meg Kínát, hogy hackertámadást indítottak több, európai ország egészségügyi intézményei, kórházai ellen.

Szeptemberben újra videókonferenciát tartott UVDL és Hszi Csinping (Xi Jinping) kínai államfő, azt követően az EB elnöke sokkal pozitívabban nyilatkozott, „őszinte és nyitott” párbeszédet emlegetett. A most kezdődő csúcs főtémája az európai cégek helyzete lesz Kínában, nyugati vállalatok ugyanis az egyre erősebb politikai nyomás miatt panaszkodnak. Várhatóan szintén téma lesz egyes stratégiai ágazatok gyártásának visszatelepítése Európába, ahogyan ugyanis a koronavírus-járvány rámutatott, túlzott a függőség Kínától, ami gazdaságbiztonsági szempontból aggályos.

Egyéb külpolitikai ügyek

Ebben a témakörben várhatóak a legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó nyilatkozatok, hiszen a Fehéroroszországban lassan két hónapja zajló tömegtüntetések, Alexej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése, illetve a Hegyi-Karabahban zajló azeri–örmény konfliktust is megvitatják a vezetők. Mindhárom témával kiemelten foglalkoztunk.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/10/01/eu/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Iohannis: választani kell decemberben

Iohannis: választani kell decemberben

A román államfő szerint a december 6-ára kitűzött parlamenti választásokat meg kell tartani – a koronavírus-járvány ellenére. Klaus …