2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ilyenre még nem volt példa, ez vezet a háború súlyosbodásához?

Hirdetés

Ilyenre még nem volt példa, ez vezet a háború súlyosbodásához?

Az amerikai hadsereg kedden közölte, hogy két Szu–27-es orosz harci repülőgép elfogott egy Reaper amerikai megfigyelődrónt a Fekete-tenger felett, és egyikük „megütötte” a drón légcsavarját, ami miatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant, és megsemmisült.

MQ–9-esünk rutinműveletet végzett nemzetközi légtérben, amikor egy orosz repülőgép elfogta és eltalálta, ami miatt a drón lezuhant és odaveszett

– tudatta közleményében James Hecker, az amerikai légierő térségbeli műveletekért felelős tábornoka, hozzátéve: a felelőtlen eljárás kis híján mindkét légi jármű vesztét okozta.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője „veszélyesnek, szakszerűtlennek és meggondolatlannak” nevezte az elfogást, amelyre elmondása szerint volt már ugyan példa, arra azonban nem, hogy egy ilyen incidensben egy amerikai légi jármű megsemmisüljön.

Hirdetés

A szóvivő kiemelte, hogy a washingtoni külügyminisztérium közvetlen kapcsolatba lépett az orosz külüggyel, hogy kifejezze aggodalmát e miatt a kockázatos és szakszerűtlen elfogás miatt”, valamint az incidensről Joe Biden amerikai elnököt is tájékoztatták – írta az MTI.

Az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnoksága a közleményében azt állította, hogy az ütközés előtti percekben a két Szu–27-es gép közül az egyik üzemanyagot eresztett a drónra, majd közvetlen elé vágott. A pilóta nélküli amerikai légi jármű helyi idő szerint este 6 óra 3 perckor zuhant a Fekete-tengerbe.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő nem sokkal később tudatta, hogy bekérették a külügyminisztériumba Oroszország washingtoni nagykövetét, hogy kifejezzék az Egyesült Államok erőteljes tiltakozását.

MQ–9 Reaper drón

MQ–9 Reaper drón

Fotó: Isaac Brekken / Getty Images Hungary

Oroszország: Nem kerültek érintkezésbe a vadászgépek a drónnal

Az orosz védelmi minisztérium az üggyel kapcsolatban azt közölte, hogy a vadászgépek nem kerültek érintkezésbe a drónnal. A moszkvai tárca elismerte, hogy két vadászgépe feltartóztatott egy amerikai drónt a Fekete-tenger felett, de azt állította, hogy nem nyitottak rá tüzet, és nem kerültek érintkezésbe vele.

Egy heves manőver következtében az MQ–9-es típusú drón szabadesésbe kezdett, veszített magasságából, és a vízfelszínnek ütközött

– hangsúlyozta az orosz védelmi tárca, leszögezve, hogy a gépek nem használták a fegyvereiket, és nem érintkeztek a drónnal.

Az oroszok arról is írtak, hogy a drón kikapcsolt transzponderekkel (radar-válaszjeladókkal) repült, így megsértette a Moszkva által különleges ukrajnai hadműveletnek nevezett invázió során ideiglenes használatra létesített légtérövezetet, ezért indult meg az elfogása. Az övezetről a nemzetközi normáknak megfelelően értesítették a nemzetközi légtér használóit. A minisztérium szerint a drónt a Krím félsziget övezetében fedezték fel, és „az Oroszoroszági Föderáció határai felé” haladt.

Nem akarnak konfrontációt

„Oroszország nem akar konfrontációt az Egyesült Államokkal” – jelentette ki az Egyesült Államokban akkreditált orosz nagykövet. Anatolij Antonov az amerikai külügyi tárca európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárával, Karen Donfrieddel folytatott mintegy félórás megbeszélést, ami után úgy fogalmazott, hogy számára konstruktívnak tűnt az egyeztetés, amelynek során az amerikai fél is elmondta […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/03/18/haboru-orosz-ukran-konfliktus-dron-egyesult-allamok-olajvezetek-vadaszgep-oroszorszag-ukrajna/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A szakadár utáni hajtóvadászat 27 millió embert fosztott meg az internettől

A szakadár utáni hajtóvadászat 27 millió embert fosztott meg az internettől

Több mint 27 millió ember maradt internet nélkül a múlt szombat óta. A kormány előzetes …